VIDEO: Mucki postali Tigri in zaprli pot do koša ter slavili 8-ič zapored!

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Po dobri tretjini prvega dela Lige ABA 2 košarkarji Sixt Primorske ostajajo neporaženi. Na derbiju kola so v četrtek na krilih glasnih navijačev v domači Areni Bonifika na kolena spravili Split in ga za osmo zaporedno zmago odpravili z 78:69.

V dresu gostov je Maj Kovačevič 14 točkam (4/8 za tri) in podajo.

Tekma je povsem upravičila svoj naziv. Bolje so jo sicer začeli gosti iz Dalmacije, ki so sredi osme minute povedli že z 21:11. Koprski tigri so nato strnili svoje vrste ter se počasi in vztrajno začeli vračati v igro, s trojko Tadeja Fermeta pa na uvodu druge četrtine rezultat poravnali na 24:24.

Splitu je nov pobeg uspel do začetka 16. minute, ko si je po osmih zaporednih točkah priboril ravno tolikšno prednost (38:30), a izbranci Jurice Golemca so tudi tedaj pokazali svoj značaj. Še enkrat več so stopili skupaj, tik pred odhodom na glavni odmor pa je Marko Jagodić-Kuridža s črte prostih metov rezultat izenačil na 43:43.

Zgolj nekaj sekund po vrnitvi na parket je Sixt Primorska ostala brez svojega prvega organizatorja igre. Žan Mark Šiško je v obrambni akciji trčil v Pavla Marčinkovića in bil zaradi krvaveče glave in lažjega pretresa možganov primoran zapustiti igro. Za tem je bil ob spremstvu klubskega zdravniškega osebja prepeljan v izolsko bolnišnico, kjer so mu rano zakrpali z dvema šivoma.

Njegove soigralce ta nesrečni dogodek ni iztiril, pač pa so prevzeli vajeti igre v svoje roke in stopili v ospredje. Jagodić Kuridža je s črte prostih metov ob koncu 24. minute prednost primorske zasedbe povišal na 50:43, pred zadnjo četrtino pa je ta vodila s petimi točkami naskoka (61:56).

Slabih šest minut pred koncem se je Split znova dokopal do izenačenja (67:67), za katerega sta z zaporednima trojkama poskrbela Marčinković in Mauro Veljačić. Rezultat je bil nato tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene poravnan še na 69. točki, nakar so slovenski pokalni in superpokalni prvaki zaklenili pot do svojega obroča in začeli kovati odločilen pobeg. V slednjem je glavno besedo imel Lance Harris. Ameriški krilni košarkar ga je po podaji Daniela Vujasinovića nad obroč začel s silovitim zabijanjem, vmes sam prispeval podajo za trojko Alena Hodžića, v zadnji minuti pa nato zadel oba prosta meta in s tem postavil končnih 78:69.

Prav Harris je bil na koncu z 19 točkami najboljši strelec Sixt Primorske, 15 jih je dodal Luka Vončina, še enkrat več pa se je izkazal Jagodić-Kuridža. Krilni center je zbral 12 točk, sedem skokov, tri podaje in dve blokadi, s statističnim indeksom 26 pa se le še utrdil na prvem mestu lestvice najučinkovitejših posameznikov regionalnega tekmovanja, kjer kraljuje že od 2. kola.

Pred tigri je sedaj manjši premor, nato pa jih v petih dneh čakajo kar trije preizkusi. V torek bodo v Ligi ABA 2 gostovali v Vršcu, po povratku iz Srbije pa jih čakata preizkusa v Ligi Nova KBM – najprej v četrtek v Novem mestu pri Krki ter nato v nedeljo v Kopru protu Hopsom s Polzele.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke celotni ekipi za težko prigarano zmago. Zbrani smo bili tudi v trenutkih, ko nam v igri ni šlo najbolje. Za to so povsem zaslužni fantje. Split je izredno kakovostna ekipa, zato je bil tudi obračun razburljiv vse do konca. Rad bi se zahvalil navijačem, ki so nas v težkih trenutkih znova ponesli naprej.”

Luka Vončina, košarkar Sixt Primorske:
“Košarkarji Splita so se izkazali za izrednega tekmeca. V Koper so prispeli pripravljeni, lačni dokazovanja in zmage. Prvi polčas obračuna je bil za nas izredno naporen. Borili smo se na obeh straneh igrišča in imeli nekaj sreče v napadu, četudi smo napravili nekaj napak, ki si jih ne bi smeli privoščiti. V zadnji četrtini smo nekajkrat zapored uspešno odigrali dobro obrambo in si ustvarili končno prednost.”

Liga ABA2, 8. krog, 15.11.
SIXT PRIMORSKA – Split 78:69 (21:24, 22:19, 18:13, 17:13)
Sixt Primorska: Ferme 10, Harris 19 (5 skokov), Čakarun 6 (7 skokov), Kosi 2, Zupan, Marinković 6, Hodžić 5, Jagodić-Kuridža 12 (7 skokov, 3 podaje), Vujasinović (5 podaj), Šiško 3 (4 podaje), Glas, Vončina 15 (3 podaje).