VIDEO: Larkin postavil nov rekord, naziv MVP-ja Clyburnu

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

V petnajstem evroligaškem finalu so košarkarji moskovskega CSKA-ja še osmič postali šampioni. Moskovčanov ni uspel zaustaviti niti Shane Larkin, ki je postal nov rekorder po številu doseženih točk na zaključnem turnirju. MVP turnirja je postal Will Clyburn, posebnemu klubu pa se je pridružil Kyle Hines.

Tako kot je postalo že v navadi, je tudi tokrat naziv najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja najboljše četverice v Evroligi pripadel igralcu zmagovalne ekipe. Če bi bil to Anadolu Efes, bi MVP brez dvoma postal Shane Larkin, tako pa se je prestižnega naziva veselil njegov rojak Will Clyburn.

Prehodil sem dolgo pot. Hvaležen sem, da sem tu. Trener je verjel vame in mi zaupal. Zaupal je moji igri in mojim izkušnjam,” je po dvoboj spregovoril košarkar, ki je na mestu MVP-ja zaključnega turnirja zamenjal Luko Dončića. Clyburn šteje 29 let, po nastopanju v Ulmu in Holonu, pa se je na evropskih parketih najbolj uveljavil pri Darussafaki.

Letos je tekom celotne evroligaške sezone predstavljal nepogrešljiv člen ekipe Dimitrisa Itoudisa, svoje pa dodal tudi na zaključnem turnirju. V polfinalni tekmi je skupaj s soigralci skreiral preobrat proti Realu, zbral 18 točk in 5 skokov, še 2 točki več in prav toliko skokov pa je prispeval v finalu proti Anadolu Efesu. V igri za naziv MVP-ja sta bila polega Clyburna iz ekipe CSKA-ja še Nando de Colo, ki je imel sicer tako v polfinalu kot finalu višji statistični indeks od Clyburna, ter Cory Higgins.

Larkin nov rekorder zaključnih turnirjev

V kolikor bi po naslovu posegel Anadolu Efes, bi se Turki lahko najbolj zahvalili Shaneu Larkinu. Nikakor ne gre spregledati tudi doprinosa ostalih košarkarjev, še posebej Vasilija Micića, a to, kar je v končnici letošnje Evrolige prispeval 26-letni Američan je nekaj, kar bo po vsej verjetnosti za vselej zapisano v zgodovino.

V 5 četrtfinalnih obračunih proti Barceloni je Larkin skupaj zbral 98 točk, na zaključnem turnirju pa 30 točkam iz polfinala dodal še 29 točk v finalu in tako s skupnim izkupičkom 59 točk postavil nov rekord na zaključnih turnirjih Evrolige.

Prav posebnemu klubu se je pridružil tudi kapetan Moskovčanov Kyle Hines, ki je postal šele 5. košarkar z vsaj 4 osvojenimi naslovi v Evroligi. V letih 2012 in 2013 mu je to uspelo z Olympiacosom, zdaj pa mu je po letu 2016 še drugič uspelo tudi s CSKA-jem.

Rekorder po številu naslovov je Dino Meneghin, ki je prvak Evrolige postal 7-krat, 6 naslovov je zbral Clifford Luyk, po pet pa sta jih dosegla Aldo Ossola in Fragiskos Alvertis.