VIDEO: Krka slavila v garderobi, za Damjanovića navijala tudi starša

Rubrika: Pokal Spar

Košarkarji Krke so prvič po letu 2016 postali zmagovalci slovenskega pokalnega tekmovanja in v velikem finalu zaključnega turnirja na Kodeljevem z 72:66 premagali Šentjur. Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je prejel Luka Lapornik, za Novomeščane pa je to četrti pokalni naslov, s čimer so se na večni lestvici osvojenih pokalnih naslovov povzpeli na drugo mesto.

20. POKAL SPAR – FINALE

ŠENTJUR – KRKA 66:72 (26:19, 12:21, 16:22, 12:10)
Šentjur: Habat 3, Špan 13, Tabak 2, Đapa 20, Držić 1, Samac 5, Ledl 15, Mitrović 2, Ahmedović 5.
Krka: Stergar 2, Stipčević 12, Vrabac 11, Barič 8, Kosi 9, Škifić 8, Lapornik 10, Rebec 3, Vučetić 9.

Košarkarji Krke so zmagovalci jubilejnega 20. Pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Ljubljani so premagali Šentjur z 72:66. Za Novomeščane je to četrta lovorika v pokalnem tekmovanju in šestnajsta v vseh tekmovanjih v samostojni Sloveniji. Krka je zadnji naslov osvojila 2016, ko je bila najboljša v Pokalu Spar in Superpokalu. V svojih vitrinah ima zdaj sedem naslovov državnega prvaka, pet superpokalnih ter štiri v pokalu Spar (2014, 2015, 2016). Ob tem je leta 2011 zmagala v evropskem pokalu Eurochallenge. Šentjur je prvič igral v finalu pokala, sicer pa se lahko pohvali z dvema lovorikama. V sezoni 2014/15 je pod imenom Tajfun postal državni prvak, nato pa je pred začetkom naslednje sezone osvojil še Superpokal. Najboljši igralec zaključnega turnirja je postal Luka Lapornik, ki je v polfinalu odigral ključno vlogo za zmago Krke proti Cedeviti Olimpiji, v finalu pa je dosegel 10 točk. Več od njega sta jih pri zmagovalcih zbrala Rok Stipčević (12) in Adin Vrabac (11), pri Šentjurju pa je z dvajsetimi izstopal Dalibor Đapa. Za kapetana Krke in reprezentanta Slovenije je to drugi naslov MVP F4 pokala Spar. Najboljši je bil tudi 2016, ko je Krka v Tivoliju v finalu ugnala Lastovko. Pokalni naslov je za Krko lepa popotnica za finale lige Nova KBM, v katerem se bo v seriji na tri zmage pomerila s Cedevito Olimpijo. Prva tekma v Stožicah bo sredo, 26. maja, druga v Novem mesto v petek, 28. maja, tretja znova v Ljubljani 30. maja, morebitni naslednji dve pa 1. in 3. junija. Krka, ki je v polfinalu po epskem preobratu v zadnji minuti premagala Cedevito Olimpijo – v 53 sekundah je naredila delni izid 10:0 in nadoknadila osem točk zaostanka, je zasluženo prišla do naslova. Šentjur je bil v ospredju v prvi četrtini, naslednje tri pa so izbranci trenerja Daliborja Damjanovića dobili s 53:40. Ključne minute so bile uvodne zadnje četrtine, ko je Krka z dobro, kolektivno obrambo in izkušnjami v napadu zadržala prednost, ki si jo je priigrala po prvih tridesetih minutah. Trojka Nejca Bariča v 32. minuti jo je popeljala do vodstva 65:54 in mirne končnice za prešerno slavje.

Izjave po tekmi:

Dalibor Damjanović, trener KK Krka:
“Včeraj zvečer po zmagi nad Cedevito Olimpijo smo imeli največ dela, saj smo morali to tekmo čimprej pozabiti in se osredotočiti na finale Pokala Spar. Šentjur je neugodna ekipa, ki je dobro vodena in je za nas nevaren nasprotnik. Na srečo se naši fantje niso sprostili, še posebej v obrambi, saj smo dobili le 66 točk, čeprav preveč v prvem polčasu. Bal sem se utrujenosti naših igralcev, a smo vseeno vedeli, da lahko zmagamo le z močnim tempom in obrambno naravnano igro, saj ni nujno, da na nevtralnem igrišču vedno dobro zadevaš v napadu.”

Luka Lapornik, kapetan KK Krka:
“Pred tekmo smo vedeli, da bo težka, še posebej zato, ker smo se včeraj zelo iztrošili. Danes smo garali in dali vse od sebe in to je bilo očitno dovolj za osvojitev Pokala Spar. Tudi ko smo v tekmi rezultatsko nihali smo bili osredotočeni le in samo na zmago!”

Aleš Pipan, trener KK Šentjur:
“S pokončno glavo gremo s Pokala Spar, dobro smo se borili, fantom nimam kaj zameriti. Sezona je bila z uvrstitvijo v četrtfinale državnega prvenstva in finale Pokala Spar dobra.”

Dalibor Đapa, kapetan KK Šentjur:
“Mogoče nismo prikazali konstantnih iger, a smo tudi na zaključnem turnirju Pokala Spar pokazali, da se lahko kosamo z vsako ekipo. Čestitam svojim soigralcem in strokovnemu štabu za dobro sezono.”