VIDEO: Aco Petrović z Brazilci hit prvenstva

s kategorijo
Novice
.

Za vsemi 32 reprezentancami je končan prvi del svetovnega prvenstva 2019 na Kitajskem. Prav v vseh 8 skupinah se najde reprezentanca, ki je prvi del končala brez poraza. V skupini F je to Brazilija, ki se bo skupaj s trenerjem Aleksandrom Petrovićem pomerila tudi proti ZDA.

Davno je že leto 1986, ko je Aleksandar Petrović skupaj z bratom Draženom v dresu Jugoslavije na svetovnem prvenstvu v Španiji v tekmi za 3. mesto oz. bronasto odličje ugnal Brazilijo. Zdaj, 13 let kasneje, je Aco del Brazilije, s prvim delom svetovnega prvenstva na Kitajskem pa je opravil z odliko.

60-letni hrvaški strateg je selektor Brazilije postal oktobra leta 2017, zdaj, dve leti kasneje, pa kandidira za eno boljših uvrstitev Brazilije v zadnjem obdobju. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2014 so Brazilci končali na 6. mestu, do medalje pa so se nazadnje prebili leta 1978, ko so na Filipinih zasedli končno 3. mesto.

Kam lahko posežejo tokrat? 

Na letošnje svetovno prvenstvo so Brazilci pripotovali z 12-erico košarkarjev, v zasedbi pa najdemo le 2 košarkarja, ki nastopata v Ligi NBA. Govora je o dveh visokih košarkarjih in sicer Brunu Caboclu, ki je vidnejšo vlogo igral šele v pretekli sezoni pri Memphis Grizzlies, ter Cristianu Feliciu, košarkarju Chicago Bulls.

Izjemno pomembno vlogo v moštvu igra izkušeni 36-letni Anderson Varejao, ki je v Ligi NBA preigral kar 13 sezon. V prvem delu prvenstva so Brazilci po vrsti ugnali Novo Zelandijo, Grčijo in Črno goro in tako v drugi del odhajajo s polnim izkupičkom.

Pričakovano je bilo najbolj napeto proti Grkom, kjer so Brazilci do zmage prišli v sami končnici. Zmaga proti Grčiji lahko igra zelo pomembno vlogo, saj se skupina F v drugem delu križa s skupino E, iz katere v drugi del s polnim izkupičkom prihajajo ZDA. V četrtfinale se bosta od četverice (Brazilija, ZDA, Češka in Grčija) prebila le prva dva.