Veteranski zmagi na Rogli košarkarjem Prage in Maribora

Rubrika: Nižje slovenske lige

Na Rogli je konec tedna potekal že 4. mednarodni veteranski košarkarski turnir Rogla Cup 2014. V dveh moških kategorijah se je pomerilo 15 ekip iz Srbije, Hrvaške, Češke in Slovenije, zmagi pa sta odšli v Prago (+45) in Maribor (+35). Prvič je Slovenija dobila tudi državnega prvaka v kategoriji nad 45 let, to je uspelo košarkarjem domačega Veteranskega košarkarskega društva (VKD) Štajerska.

Stajerska

Društvo iz Slovenskih Konjic, ki se letos lahko pohvali tudi z naslovom evropskih podprvakov iz Ostrave, je na Roglo znova privabilo kar nekaj kakovostnih ekip, žal pa je tokrat zaradi premajhnega zanimanja odpadel ženski turnir. Temu primerno je bilo poleg slabega vremena tudi nekoliko bolj turobno vzdušje izven igrišč, medtem ko na športnem terenu ni manjkalo motiva.

Doslej rekordno število devetih ekip se je merilo v starejši kategoriji +45, prvič so prišli tudi gostje iz Češke in takoj osvojili turnir. Ekipa Basket Kosire Praga združuje kar nekaj nekoč odličnih košarkarjev iz te države in že ob svojem prvem gostovanju na Rogli pobrala zmago in pokal. Po predtekmovanju so med seboj obračunale tri najboljše ekipe, češki košarkarji pa so bili gladko boljši tako od Fortunala iz Zagreba (57:37) kot od domače ekipe VKD Štajerska (40:27). V boju za drugo mesto so Zagrebčani z 42:33 strli odpor Štajercev. Za igralca turnirja je bil razglašen nekdanji češki reprezentant in najboljši strelec v zgodovini češke lige Josef Jelinek.

MVP-Jelinek

Šest ekip je sodelovalo v konkurenci nad 35 let, na koncu pa so se zmage drugič doslej veselili mariborski košarkarji, ki so letos nastopili pod imenom Mcapro Maribor. Potem ko so v polfinalu z 49:38 premagali ekipo srbskega Kraljeva, so bili v finalu s 54:30 prepričljivo boljši še od Mladosti iz Zagreba. Hrvati so v polfinalu premagali igralce Pragerskega s 49:38, slednje pa so v boju za tretje mesto z 58:45 nato premagali še igralci Kraljeva. Za MVP turnirja je bil izbran košarkar zmagovalnega mariborskega moštva Dejan Vugrinec.

Letošnji turnir na Rogli je sicer prvič doslej štel tudi za državno prvenstvo v kategoriji nad 45 let. Naslov državnih prvakov je ostal doma, saj so ga z najboljšo uvrstitvijo na turnirju med slovenskimi ekipami osvojili košarkarji VKD Štajerske.