Veliko priznanje za Slovenijo: Jure Zdovc na klop evroligaša!

Rubrika: Evroliga

Slovenija ima trenerja v Evroligi. Na klop Žalgirisa je sedel 54-letni Jure Zdovc, ki bo nadomestil Avstrijca Martina Schillerja, ki je od 2020. vodil Litovce. Zdaj jih prevzema Zdovca, ki mu na tem mestu iskreno čestitamo in želimo vse dobro na klopi litovskega ponosa!

 

Po neprepričljivem začetku sezone in porazih v Evroligi se je klub odločil, da se odkriža od avstrijskega strokovnjaka, ki je z Žalgirisom vzel prvenstvo in pokal v lanski sezoni.

Slab uvod v sezono 2021/22

“Očitno je, da ekipa ne igra na ravni, ki bi si jo vsi želeli videti. Pred dnevi smo se strinjali, da morajo vsi prevzeti odgovornost za to. Žal nismo mogli izgubiti dragocenega časa in smo se morali hitro odločiti. To ne pomeni, da vse, kar je delal trener Schiller, ni delovalo. V vseh 15 mesecih smo iz našega sodelovanja vzeli veliko pozitivnega. Trenerju Schillerju se želimo zahvaliti za njegovo delo in predanost,” so sporočili iz Žalgirisa, v klubskem imenu pa je spregovoril direktor Paulius Motiejunas.

Začasno pomočnik

Žalgiris je v času priprav izgubil pet pripravljalnih tekem, z dvema porazoma je začel tudi Evroligo. Dosedanji pomočnik Arne Woltmann bo ekipo vodil v nedeljo, ko v domači ligi gostijo Neptunas Klaipedo.

Tudi trener leta 2012

Zdovc je nazadnje deloval v Franciji, kjer je v lanski sezoni vodil Metropolitans 92. Trenersko pot je začel v Cometu, kjer je bil pomočnik, potem je isto vlogo opravljal še v novomeški Krki. Kot glavni trener je vodil Split, Slovan, Iraklis, Bosno, Olimpijo, Spartak, Gaziantep, AEK, Cedevito in slovensko reprezentanco, s katero je bil 4. na EP 2009. Leta 2012 je bil imenovan za trenerja leta v EuroCupu, leta 2017 je bil s Cedevito zmagovalec Superpokala Lige ABA, pohvali se lahko z naslovi državnega prvaka Slovenije, BiH in Hrvaške.

Serijski prvaki

Žalgiris je klub bogate zgodovine, ki se je začela pisati leta 1944. Gre za ekipo 34-kratnega državnega prvaka Litve. Leta 1999 je Žalgiris postal prvak Evrolige, leto poprej je vzel naslov prvaka pokala Saporta. Od leta 2010 do danes so ekipo vodili Marcus Brown, Aco Petrović, Rimantas Grigas, Ilias Zouros, Vitoldas Masalskis, Aleksandar Trifunović, Joan Plaza, Saulius Štombergas, Gintaras Krapikas, Šarunas Jasikevičius in Martin Schiller.

V Žalgirisu je igral tudi slovenski reprezentant Beno Udrih, velik pečat pa je med letoma 2016 in 2018 pustil tudi Kevin Pangos, Kanadčan slovenskega porekla.