Valencia upravičila vlogo favorita in osvojila EuroCup!

v rubriki
Eurocup
s kategorijo
Novice
.

Konec je sezone 2018/19 v EuroCupu, končalo pa se je po pričakovanjih. Valencia je na odločilni tretji finalni tekmi na domačem parketu povsem nadigrala berlinsko ALBO in še četrtič v klubski zgodovini posegla po lovoriki v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju.

Potem, ko so Berlinčani na drugi tekmi izsilili odločilno tretjo tekmo, se je napovedoval boj za prestol vse do konca. Toliko večji je bil šok za 8.000 glavo množico v Pabellon Fuente De San Luis Areni, ko je prvih 11 točk na tekmi dosegla ALBA (0:11). Domačini so se pritiska odlično rešili in že na glavni odmor odšli s prednostjo 13 točk (46:33), ko je Aaron Doornekamp v 27. minuti zadel trojko za 61:41, pa je bilo več ali manj že jasno, da bo zmaga ostala doma.

Najprej bi rad čestital košarkarjem ALBE. Igrali so neverjetno. Odigrali so izjemen EuroCup. Njihovi igralci imajo veliko prihodnost; imajo velik talent in imajo odlične trenerje, veliko se bodo naučili od njih. Čestitke Aitu. Vedno sem se veliko učil, ko sem igral proti njemu ali gledal njegove tekme. In čestitke Himarju Ojedi, ker ustvarja velik projekt. Rad bi se zahvalil Juanu Roigu in njegovi družini, saj je njegova mentaliteta in investicija klubu tisto, kar nam omogoča, da smo konkurenčni na tem nivoju. Velika zahvala Pacu Ragi in Chechu Muleru, ki sta mi zaupala vlogo glavnega trenerja. In seveda velika velika zahvala mojim pomočnikom Borji Comengu, Juanu Marotu in Javiju Vilaplani za njihovo izjemno delo. In Manuju Capdevili, ker je ekipo z Juliom odlično fizično pripravil. Naredili so izjemno delo. Zelo sem zadovoljen,” je po tekmi spregovoril trener Valencie Jaume Ponsarnau, ki se ni čestitkah in zahvalah kar ni ustavil.

Odprlo se je dodatno mesto za Evroligo

Valencia si je z zmagoslavjem v EuroCupu priigrala vstopnico za Evroligo v prihajajoči sezoni, hkrati pa poskrbela, da se je v Evroligi, ki se s prihodnjim letom širi iz 16-članske na 18 ekip, sprostilo mesto za eno izmed ekip. Pravilo je namreč velevalo, da Španija izgubi mesto dodatne ekipe (ob Realu, Barceloni in Baskonii), v kolikor po naslovu v EuroCupu poseže ena izmed španskih ekip.

Četa Jaumeja Ponsarnauja je 14., ki si je že zagotovila mesto v prihajajoči sezoni Evrolige, prostora pa je torej še za 4. Ena izmed ekip bo prejela wild-card (to bi lahko bila tudi ALBA ali 2.-uvrščena ekipa ABA lige), preostala tri mesta pa pripadajo zmagovalcu ABA, najboljšemu v VTB ligi (-CSKA) in najboljšemu v nemški Bundesligi (-Bayern).

EuroCup, finale, 3. tekma, 15.4.
Valencia – ALBA 89:63 (17:18, 29:15, 17:11, 26:19)
(Thomas M. 19, San Emeterio in Dubljević (8 skokov) po 18; Giedraitis 19, Siva)

MVP finala:
Will Thomas (Valencia) – 27 minut, 15 (5/7 za dve, 1/1 za tri, 2/4 prosti meti), 3 skoki, 2 podaji, 1 izgubljena žoga, 1 blokada, 1 osebna napaka, 6 izsiljenih osebnih napak; indeks 21.