Če ne bi selektor rotiral, bi bilo 30+

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

V petek je slovenska reprezentanca v Stožicah začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. Slovenci so se srečali z reprezentanco Belorusije in zmagali s 87:74. V nedeljo se bo #mojtim pomeril s Španijo.

Kvalifikacije za SP 2019, 1. krog, 24.11.
SLOVENIJA – Belorusija 87:74 (22:12, 20:12, 25:27, 20:23)
Strelci za Slovenijo: Čančar 20, Blažič 14, Vidmar 11 (9 skokov), Prepelič 9 (8 podaj), Rupnik in Dimec po 7, Zagorac 6, Rebec, Hrovat in Lapornik po 3, Šiško in Mahkovic po 2.

Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. Pred približno 6000 gledalci v Stožicah je premagala Belorusijo s 87:74.

Slovenijo naslednja tekma čaka že čez manj kot 48 ur, in sicer v Burgosu proti Španiji, ki je v uvodni tekmi v gosteh premagala Črno goro z 79:66.

Do uvrstitve na svetovno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 32 reprezentanc, od tega le dvanajst iz Evrope, je še dolga pot. Februarja in junija prihodnje leto bo Slovenija igrala še štiri tekme, nato pa jo čaka še šest dodatnih s skupino B – Turčija, Latvija, Ukrajina ali Švedska. Na SP se bodo na koncu uvrstile le prve tri ekipe iz te novonastale skupine.

Za Slovenijo je bila to šestnajsta zaporedna zmaga na uradnih tekmah. Zadnji poraz je doživela septembra 2015 na evropskem prvenstvu v Franciji, nato pa je zabeležila šest zmag v kvalifikacijah za eurobasket, letos pa je do naslova evropskega prvaka prišla z devetimi zmagami.

Predstavitev zlatih fantov iz Istanbula, zaradi klubskih obveznosti so manjkali Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Edo Murić in Aleksej Nikolić, je v dvorano Stožice privabila približno 6000 gledalcev.

Razlika v kakovosti reprezentanc je bila očitna od prve minute dalje. Slovenija je uvodno četrtino dobila z desetimi točkami prednosti, ob odmoru je bila razlika že +18, tudi v nadaljevanju pa so bili Belorusi podobno nemočni kot slovenski košarkarski novinarji, ki so v revialni predtekmi izgubili proti zasedbi Košarkarske zveze Slovenije, kateri je z ‘življenjsko predstavo’ načeloval nekdanji prvak lige NBA, Rašo Nesterović.

Slovenija z novim selektorjem Radom Trifunovićem je na koncu slavila s trinajstimi točkami razlike, priložnost za igro je dobilo vseh dvanajst košarkarjev in prav vsi so se vpisali med strelce. Največ košev je dosegel Vlatko Čančar, ki je 16 od 20 točk dosegel v prvem polčasu (met iz igre 8:12). Štirinajst jih je zbral Jaka Blažič, enajst točk ter devet skokov pa je imel kapetan Gašper Vidmar.