V Valencii se pričenja boj za EuroCup in Evroligo

v rubriki
Eurocup
s kategorijo
Novice
.

V EuroCupu je napočil čas za zadnje dejanje. V finalu letošnje izvedbe drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja se bosta za lovoriko in posledično tudi mesto v prihodnji evroligaški sezoni pomerila Valencia in ALBA.

Ker v zadnjih letih velja pravilo, da se zmagovalec EuroCupa neposredno uvrsti v Evroligo, posledično vsako leto dobimo novega prvaka. Letos se bosta za lovoriko pomerili Valencia, ki je v tem tekmovanju naslov slavila že 3-krat, ter berlinska ALBA, ki je v svoji 28-letni zgodovini osvojila eno samo evropsko lovoriko in sicer v sezoni 1994/95, ko so bili Berlinčani najboljši v Koraćevem pokalu.

Pot finalistov do finala

Tako preboj Valencie kot tudi ALBA v finale je bil povsem zaslužen. Španci so edina 2 poraza zabeležili v rednem delu tekmovanja, ki so ga končali z izkupičkom 8-2, v nadaljevanju pa predstavljali nepremagljivo oviro. V drugem delu so imeli izkupiček 6-0, tako v četrtfinalu kot tudi v polfinalu pa nasprotnika, Rytas in UNICS, premagali z 2:0 v zmagah.

Malenkost bolj se je na poti do finala namučila ALBA. V rednem delu sezone je izkupiček 7-3 zadoščal za 2. mesto v skupini B, ravno pravi čas pa so se Berlinčani še prebudili v drugem delu sezone. Tam so pričeli z 2 porazoma, nato pa s 4 zaporednimi zmagami poskrbeli za končni izkupiček 4-2, ki jim je prinesel 1. mesto v skupini E. V četrtfinalu so z 2:1 v zmagah ugnali Unicajo, v polfinalu pa z 2:0 MoraBanc Andorro.

Zmaga Valencie prinaša dodaten “wild-card” za Evroligo

To, da naslov v EuroCupu zagotavlja neposreden preboj v Evroligo, je jasno, prav tako tudi to, da se najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje s prihodnjo sezono z 16 širi na 18 ekip. A potrebno je vedeti še nekaj. Eno izmed mest naj bi zasedla tudi najvišje uvrščena ekipa španskega državnega prvenstva (tu se ne šteje Reala, Barcelone in Baskonie, ki imajo mesto že zagotovljeno z A licenco), a to ne bo obveljalo v kolikor po naslovu v EuroCupu poseže Valencia. To pomeni, da se bo nato sprostilo eno izmed mest. V tem primeru bo Evroliga po vsej verjetnosti določila klub, ki bo prejel posebno povabilo organizatorja.

EuroCup, finale, 1. tekma, 9.4.
Valencia – ALBA (20.30)

Ekipi v finalu igrata na dve dobljeni tekmi; druga tekma bo na sporedu v petek, 12. aprila, v Berlinu, morebitna tretja 15. aprila v Valencii. 

                                                      Valencia                                                                                ALBA