V torek “DAN D” za ABA Ligo?

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

V torek, 16. junija se bodo v Zagrebu sestali predstavniki klubov iz ABA Lige, vodstva tekmovanja in pa vseh košarkarskih zvez. Tema pogovorov na zadnjem sestanku pred vrhom FIBE, ki bo dva dni kasneje, bo prihodnost lige v povezavi s konfliktom s svetovno krovno organizacijo.

foto: abaliga.com
Hrvati so pozvali klube in zveze na sestanek z vodstvom ABA Lige. foto: abaliga.com

V tem tednu so sicer že potekali sestanki na sedežih večine košarkarskih zvez s področja bivše države, kjer pa tehtnih in odkritih sklepov (še) niso povsem sprejeli. Predvsem smo pogrešali komentarje s strani klubov, saj si tisti z evropskimi ambicijami težko predstavljajo, da bi izstopili iz ABA Lige, kajti v tem primeru za njih odpadejo tudi možnosti igranja v evropskih pokalih, se pravi Evroligi in Eurocupu.

FIBA je sicer nacionalnim zvezam zagrozila, da bo suspendirala njihove reprezentance, v kolikor bi klubi nadaljevali s tekmovanjem v ABA Ligi. V oči bode, da ob tem ni predstavila jasne alternative, ki bi vključevala prehodnost v evropska tekmovanja. Klubi so se tako znašli v primežu zvez in FIBE, zato se lahko nadejamo, da bo po tokratnem sestanku, za katerega so vabila prejeli že v petek, več jasnega.

18. in 19. junija sledi vrh FIBE, na katerem naj bi krovna organizacija, ki ima pripombe na lastniško ureditev ABA Lige, podala končne sklepe.