V Srbiji se to izplača, v Sloveniji zadovoljni z drobižem

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Nadaljuje se odliv igralcev iz Slovenije. Kot smo že poročali, se nadarjeni BiH igralec Amer Mehić (207 cm, 2001) seli v vrste Mega Leksa. Union Olimpija, predvsem pa njeni operativci, na čelu s skavtom Draganom Janjićem, trenerjema Sašo Sekuličem in Lojzetom Šiškom, so vložili precej dela in truda. Da bi zdaj nekdo to dokončal in zaslužil.

0306_mehic_amar_00

Preveč jih je šlo

Beg igralcev je neizbežen. Taki časi so. Vsi gredo na boljše in za boljšim. Odšli so Luka Dončić, Jurij Macura, Žan Mark Šiško, Luka Kraljevič, Emir Sulejmanović, zdaj še Amer Mehić. Morda smo koga pozabili. Problem je, ker je teh šest igralcev šlo iz enega kluba v slabih štirih letih. To pa je znak za alarm in znak, da nekaj ni v najlepšem redu.

Vrniti vero v program

Zagotovo ne bi igralci šli, če bi verjeli v program, ki ga nudi Olimpija. Pa bi bilo za koga od teh celo boljše, da bi ostal doma v Ljubljani. A ni, ker ni verjel, da se lahko razvija in napreduje. In to je naloga Olimpije. Da spet povrne vero v svoje delo in program. Trajalo bo. Nekaj let, da si povrne image, ki ga je imela v času Zmaga Sagadina. Da bodo mladi spet prihajali, ostajali, se razvijali, predvsem pa da bo klub od tega nekaj imel.

Mizerna odškodnina

Pa ne  piškavih 10.000 ali 15.000 evrov. Nekaj sto tisoč ali pa dobrega pol milijona, kolikor plačuje NBA evropskim klubom. Predvsem pa morajo priti v Olimpijo ljudje s stilom, ki bodo prepričljivi.

„Amar Mehić, igralec letnik 2001, odhaja k Mega Leksu. Takšna je odločitev staršev in agenta Miška Ražnjatovića. Globljih razlogov, kot to da gre za skupno odločitev (živeli bodo skupaj), za to ni. Mega Leks bo poravnal odškodnino, ki je določena s pogodbo,“ so povedali v Olimpiji na temo Mehića, ki ga je Ražnatović prepričal. Tudi zato, ker je starše gostil nekaj dni in jih vozil po Beogradu. Za nameček je staršema našel tudi delovno mesto.

Miško zna, Slovenija ne

Ob tem pa so v Olimpiji pozabili, da bi lahko z vložkom 50.000 evrov (dveletna štipendija) prepričali fanta, da ostane v Sloveniji, Olimpija pa dobi igralca, ki bi ga NBA ali pa Evropa dobro plačala. Dvomimo, da v Olimpiji te računice ne razumejo. Očitno pa tega ne dovoljuje zahtevna finančna situacija. Drugače si ne znamo tega pojasniti.

Miško Ražnatović ima denar in vpliv. Iz fanta, za katerega je odštel drobiž, bo naredil posel. Pridobil bo na ugledu kluba (Mega Leks), mladci pa se bodo grebli, da bi bili del te zgodbe.

Janjić v Žepče

Spomnimo – Mehića je odkril zdaj že nekdanji skavt Olimpija Dragan Janjić, ki je odšel v BiH v kraj Žepče, da vidi na delu drugega košarkarja. V oči mu je padel prav Mehić. O nadarjenemu igralcu je nemudoma obvestil Lojzeta Šiška, nato pa je Mehić prišel s starši v Ljubljano. Pod taktirko Šiška in Saše Sekuliča je naredil enormen napredek, z njim pa je v preteklosti vadil tudi Srečo Bešter. „Mehić in Vlatko Čančar sta v tem hipu najbolj potentna igralca, ki jo Olimpija premore,“ je pred časom dejal Janjić, ki je Olimpijo opozoril tudi na Čančarja, ki se je v minuli sezoni takisto razvijal pri Sekuliču. Priložnost pa mu je dal tudi Gašper Potočnik.

V Celju to znajo

Kako se stvari streže, pa je dokaz ŽKK Athlete Celje, ki serijsko vabi v svoje vrste nadarjene igralke, vsako leto pa proda eno ali dve košarkarico v evropske klube. Če se tega ne bi šli na tak način, ženske košarke ne bi bilo več v mestu Savinji.