V edini sobotni tekmi bi radi spisali zgodovino

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V naslednjih dneh bodo v Ligi Nova KBM na sporedu štiri tekme 16. kola. V soboto, 2. februarja bodo Hopsi gostili Sixt Primorsko, v nedeljo, 3. februarja bosta na sporedu tekmi med Ilirijo in Šentjurjem ter Helios Sunsi in Rogaško. V ponedeljek pa se bosta v zadnji tekmi kola pomerili ekipi Petrol Olimpije in Zlatoroga, ki si jo bo moč ogledati v neposrednem prenosu na Šport TV. Košarkarji Šenčurja so v že odigrani tekmi kola v gosteh premagali Krko.

Liga Nova KBM, 16. krog, 2.2.

Hopsi Polzela – Sixt Primorska (19.00)

Hopsi s Polzele bodo v domači dvorani gostili trenutno vodilno ekipo Lige Nova KBM, Sixt Primorsko. Ekipi sta se v tekoči sezoni pomerili novembra, kjer so bili uspešnejši Primorci, v zadnjih petih tekmah državnega prvenstva pa imata povsem enak izkupiček zmag in porazov. Obeta se zanimiv boj predvsem na visokih položajih, kjer so Hopsi vodilna ekipa v ligi po ujetih žogah in podeljenih blokadah na tekmo. Na drugi strani imajo Primorci najboljši napad lige in z odlično moštveno igro prihajajo do učinkovitih izdelanih metov.
Pri Hopsih statistično izstopajo tuji košarkarji, med katerimi je strelsko najučinkovitejši Austin James Burgett, ki povprečno dosega 13,1 točke na tekmo. Pri Sixt Primorski pa ima v Ligi Nova KBM vodilno strelsko vlogo Ivan Marinković, s povprečjem 12,9 točke na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
‘’Gostimo po mojem mnenju najmočnejšo ekipo prvenstva, ki je velik favorit tudi na tem dvoboju. Kljub temu upam in želim, da bomo ob pomoči naših zvestih navijačev in čim bolj polne dvorane uspeli presenetiti goste iz obale.’’

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
‘’Gostovanje na Polzeli je vedno zahtevno. Sixt Primorska tam še nikoli ni zmagala. To je zagotovo dodatna motivacija pri želji, da se domov v Koper vrnemo z novima točkama.’’

3.2.

Ilirija – Šentjur (18.00)

V prvi izmed dveh nedeljskih tekem 16. kola Lige Nova KBM bodo košarkarji Ilirije v legendarni dvorani Tivoli gostili moštvo iz Šentjurja. Domačini, ki imajo v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami, so v zadnji tekmi državnega prvenstva pošteno namučili vodilne Primorce. Za gostujočo ekipo bo tekma izjemnega pomena saj bi se z morebitno zmago približali mestom na lestvici, ki še vodijo v Ligo za prvaka. Ekipo Ilirije statistično vodi ameriški košarkar Joshua Stanley Heath, ki v povprečju dosega 16 točk in 6,3 podaje na tekmo. Pri Šentjurju pa igra sloni na Davorju Konjeviću, ki je s povprečjem 21,3 točke in 7,7 skoke na tekmo tudi prvi strelec in skakalec Lige Nova KBM.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Saša Dončić, trener Ilirije:
“Že drugi teden zapored nas pestijo bolezi in poškodbe, zato ne vemo, v kakšni zasedbi bomo nastopili. Vseeno se zavedamo pomembnosti tekme, zato se bomo borili, da zmaga ostane doma.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
‘’Nedeljska tekma je zelo pomembna zaradi možnosti prenosa točk v drugi del prvenstva. Ilirija igra hitro, tranzicijsko košarko z veliko meti in pomembno je, da smo mi tisti, ki nadziramo potek srečanja. Če bomo ponovili igro s tekme s Hopsi, se lahko nadejamo zmage in novima točkama.’’

Helios Suns – Rogaška (19.00)

Košarkarji Heliosa, ki so torek v zaostali tekmi 11. kola v gosteh le za točko izgubili boj proti Krki, tokrat v domači dvorani pričakujejo ekipo Rogaške, ki je v prejšnem kolu doma premagala moštvo Petrol Olimpije. Ekipi se med seboj dobro poznata in statistično gledano med njima ni velikih razlik. Prav tako imata v zadnjih petih tekmah Lige Nova KBM enak izkupiček zmag in porazov, v tej sezoni pa sta ekipi vpisali po osem zmag in sedem porazov. V dozdajšni medsebojni tekmi so bili uspešnejši košarkarji Heliosa, ki so Rogaško premagali prav pred domačimi gledalci.
Pri Heliosu je najboljši strelec Blaž Mahkovic, ki povprečno dosega 16,9 točke na tekmo. Pri Rogaški pa je najboljši strelec Rashun Jarrel Davis, ki povprečno doseže 15,7 točke na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Med nami in Rogaško ni nekih posebnih skrivnosti, saj se ekipi zelo dobro poznata. Malenkost bo drugače od tekme izpred parih dni, ker bomo oboji zaigrali v malce spremenjenih zasedbah. Je pa Rogaška zagotovo ekipa v vzponu, tako da bomo morali iti v tekmo pametno, zbrano in tudi zelo čvrsto, če se želimo nadejati dobrega rezultata. Ker gre za zelo pomembno tekmo v boju za Ligo za prvaka, vabim naše navijače, da nas v nedeljo podprejo v čim večjem številu.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Tekma v Domžalah je pomembna za obe ekipi, saj si želimo čimprej zagotoviti uvrstitev med najboljših šest. Pričakujem, da bomo maksimalno motivirani, da bomo dali vse od sebe in verjamem, da smo sposobni priti do pomembne zmage na vročem igrišču v Domžalah.”