Uspešno izpeljan seminar mednarodnega projekta »Spodbujanje žensk v košarki«

Rubrika: Ženska košarka

Kot smo že poročali smo se v Ženskem košarkarskem klubu Krka uspešno prijavili na razpis mednarodnega evropskega projekta, ki je sofinanciran s strani športnega programa Erasmus +, ki deluje pod okriljem Evropske unije. V projektu poleg ŽKK Krka, sodelujejo še ekipe KK Dubrava iz Zagreba, KK Akademija Anđa Jelavić iz Šibenika ter Vita Basket iz Italije.

Prvi seminar je potekal v Italiji, kjer so se predstavniki sodelujočih klubov seznanili z opravljeno analizo, v kateri so raziskovali delovanje ženskih košarkarskih klubov. Tema raziskave je bila koliko žensk aktivno deluje v posameznih klubih, na kakšen način imajo sklenjeno delovno razmerje in katere funkcije opravljajo. Ugotovili smo, da je večina vodstvenega kadra še vedno pretežno moška. Moški pa ravno tako prevladujejo tudi v trenerskih vlogah. Največ žensk deluje v vlogi administratork ter na področju odnosov z javnostjo.

Tokrat pa je drugi seminar potekal v Novem mestu. Tema seminarja je bila predstavitev najboljših praks, za katere sodelujoči partnerji predpostavljamo, da so pravi način uresničevanja ciljev projekta. Seminar je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so sodelujoči predstavili teorijo navedene najboljše prakse ter način dela za katerega so mnenja, da lahko pripomore k uspešni uresničitvi ciljev projekta.

Na praktičnem delu seminarja je vsak partner predstavil metodiko učenja/treniranja košarke pri različnih starostnih kategorijah. Predstavljena je bila različna metodika postopkov tehnično – taktičnih elementov košarke po didaktičnem načelu od lažjega k težjemu. Pri izvedbi najboljših praks so sodelovala dekleta ŽKK Krka. Praktični del je bil izredno zanimiv, videli smo lahko različne, unikatne pristope vsega prikazanega..

V prid odmevnemu projektu smo bili priča tudi novinarski konferenci, na kateri so se predstavili partnerji projekta – ŽKK Krka, KK Dubrava, KK Akademija Anđa Jelavić, Vita Basket ter mednarodna košarkarska sodnica Diana Lapanovič in kapetanka članske zasedbe ŽKK Krka, Zala Lavrič.

Ob zaključku seminarja smo skupaj ugotovili, da če bomo želeli, da čim več deklet ostane v košarki, jim moramo privzgojiti ljubezen do tega športa, kar se bomo v ŽKK Krka nedvomno trudili tudi v bodoče. Naslednji seminar projekta se bo predvidoma odvijal v mesecu maju, 2022.