URADNO: Izkušeni Marko Simonović okrepil Cedevito Olimpijo

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Cedevita Olimpija je še nekoliko okrepila svojo igralsko zasedbo z dodatkom izkušenega srbskega košarkarja Marka Simonovića, ki je v minuli sezoni nosil dres ruskega Zenita.

Moštvo Cedevite Olimpije je močnejše za novega izkušenega košarkarja. Dres ljubljanskih Zmajev bo prihodnjih dveh sezonah nosil Marko Simonović, 203 centimetre visoki srbski krilni košarkar, ki je še do nedavnega veljal za enega izmed najboljših košarkarjev v regionalni Ligi ABA.

Marko Simonović je svojo člansko kariero začel v dresu Smedereva, nato pa nanizal nekaj sezon v moštvih, ki so nastopala zgolj v srbskem državnem prvenstvu, kot so Lavovi iz Beograda ter Egronom iz Niša. V sezoni 2006/07, ga je pot prvič zanesla v tujino, kjer je zaigral za Oostende, sledi pa povratek v domovino v vrste takrat močnega Hemofarma, še v isti sezoni. Iz Hemofarma se je leta 2008 preselil k podgoriški Budućnosti, za katero je nastopal tri sezone. Sezono 2011/12 je prebil pri berlinski Albi, nato pa je sledila selitev v Crveno zvezdo mts, ki predstavlja do današnjega dne vrhunec njegove klubske kariere.

Simonović je dvakratni prvak Lige ABA s Crveno zvezdo mts, za katero je igral v dveh obdobjih – med letoma 2012 in 2014 ter 2015 in 2017. Vmes je nosil dres francoskega Pau-Ortheza, po vrhu Lige ABA pa je z Beograjčani posegel leta 2016 in 2017. V njegovi zadnji sezoni je bil izbran tudi v najboljšo peterko regionalnega tekmovanja, v povprečju pa je v 21,4 minutah dosegal 10,2 točki, 2,3 skoke in 1,0 podajo na obračun. Dvakrat je Simonović s Crveno zvezdo mts osvojil tudi naslov srbskega državnega prvenstva, trikrat srbski pokalni naslov, v svojem žepu pa ima 33-letnik tudi tri naslove črnogorskega državnega in pokalnega prvaka.

V minulih dveh sezonah je Simonović nastopal za Zenit iz St.Peterburga, za katerega je v sezoni 2018/19 v Evropskem pokalu (7Days EuroCup) v povprečju dosegal šest točk in 2,6 skoka na petnajstih srečanjih.

Svoj pečat je Simonović pustil tudi v srbski reprezentanci, s katero je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Španiji postal svetovni podprvak, leta 2016 na olimpijskih igrah v brazilskem Riu de Janeiru pa tudi olimpijski podprvak. Obakrat je bila od Srbov močnejša reprezentanca Združenih držav Amerike.

Marko Simonović
Datum in kraj rojstva:
 30. maj 1986, Priština (Kosovo)
Višina: 203 centimetrov
Igralni položaj: krilo
Kariera: Lavovi 063 (2003-05), Ergonom (2005-06), Oostende (2006), Hemofarm (2006-08), Budućnost VOLI (2008-11), Alba Berlin (2011-12), Crvena zvezda mts (2012-14), Pau-Orthez (2014-15), Crvena zvezda mts (2015-17), Zenit (2017-19).

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»Naša ekipa počasi dobiva končno podobo in veseli nas, da se nam je pridružil Marko Simonović, izkušen srbski košarkar, ki je v svoji karieri dvakrat že osvojil naslov prvaka Lige ABA, izkušnje pa ima tudi z igranjem v Evroligi. Simonović bo s svojimi izkušnjami z igranjem na najvišjem nivoju zagotovo v veliko pomoč vsem soigralcem. Že samo dejstvo, da se trenutno mudi na pripravah srbske članske reprezentance na svetovno prvenstvo, pove dovolj o tem, za kako kvalitetnega košarkarja gre.«

Slaven Rimac, glavni trener KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»S podpisom Marka Simonovića smo dobili zelo izkušenega igralca. Poleg njegove igralske kakovosti je potrebno poudariti da bo imel na svoje soigralce velik vpliv kot soigralec, ki lahko pomaga tudi v garderobi. Iskali smo točno takega igralca in zelo sem vesel, da smo se z njim uspeli dogovoriti za sodelovanje. Za seboj ima kariero z veliko uspehi in menim, da nam bo pomagal doseči naše želene rezultate.«

Marko Simonović, igralec KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»Občutki ob podpisu pogodbe so sijajni, saj Ljubljano dobro poznam, ker sem tam pogosto igral. Cedevita Olimpija je velik projekt z velikimi ambicijami. Naše ambicije so skladne in to me veseli. S športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem sva bila v dobri komunikaciji in zlahka sva se dogovorila o vsem na obojestransko zadovoljstvo.«