Udrih po odpovedi: Dobili so napačen vtis o mojih dobrih namenih

v rubriki
Eurobasket
s kategorijo
Novice
.

Beno Udrih se je po vnovični odpovedi nastopov v reprezentanci, ki je bila letos upravičena zaradi poškodovanega gležnja, odzval v sporočilu za javnost. Razkril je razloge za letošnjo in nekatere odpovedi v preteklosti. “Sam želim zmagati na vsaki tekmi in slehernem tekmovanju, zato ne priznavam alibija uvrstitev v naslednji krog in vnaprejšnjega sprijaznjenja s tem,” je izpostavil za MMC.

foto: Drago Perko
foto: Drago Perko

Igranje za reprezentanco Slovenije sem od nekdaj doživljal kot posebno čast, zato sem želel stanovski zvezi in vodstvu reprezentance pomagati po najboljših močeh. Žal me je splet nesrečnih okoliščin in pa nesporazumov, ki so bili v slovenski javnosti vse prevečkrat napačno interpretirani, nekajkrat prikrajšal za igranje v izbrani vrsti. Obžalujem, ker so mnogi ljubitelji košarke zaradi vsega tega dobili napačen vtis o mojih dobrih namenih, vendar resnica le ni tako črno-bela,” je uvodoma zapisal 32-letni Šempetrčan, ki se ni želel sprijazniti s – po njegovem mnenju – (pre)nizkimi cilji reprezentance na preteklih velikih tekmovanjih.

“Skozi celotno kariero me je spremljala zmagovalna mentaliteta in želja po osvajanju naslovov in kolajn, zato se nisem mogel strinjati s polovičarstvom in kompromisi, ki so bili v neskladju z mojo igralsko in osebnostno mentaliteto. Sam želim zmagati na vsaki tekmi in slehernem tekmovanju, zato ne priznavam alibija uvrstitev v naslednji krog in vnaprejšnjega sprijaznjenja s tem.” 

Udrih je za reprezentanco zbral 17 uradnih nastopov. foto: KZS
Udrih je za reprezentanco zbral 17 uradnih nastopov. foto: KZS

“Insinuacije so popolnoma zgrešene”

Udrih se je letos dobro znašel v več kot solidni ekipi Memphisa, za katero je v slabih 19 minutah na tekmo povprečno dosegal slabih 8 točk. Večkrat je v želji po dokazovanju stisnil zobe navkljub kroničnim težavam z gležnjem.

“Letošnja sezona je bila zame še toliko pomembnejša, saj sem se končno ustalil v kolektivu, ki ceni moje dosežke in kakovosti, hkrati pa mu ne manjka ambicij in želje po zmagovanju. Kljub stari poškodbi gležnja sem stiskal zobe in prenašal konstantne šoke, v obliki blokad, rednih zatekanj noge, da bi le pokazal, iz kakšnega testa sem. Davek takšnega odrekanja je bil seveda visok in gleženj je zdaj v še slabšem stanju kot pred sezono, zato je nujna čimprejšnja operacija. Nikakor ne drži, da je zvin gležnja na drugi tekmi končnice proti Portlandu le izgovor pri odločitvi o neigranju za reprezentanco,” je razložil Udrih in še enkrat ostro zavrnil obtožbe, ki so se po odpovedi znova pojavile v javnosti: “Takšne in podobne insinuacije so seveda popolnoma zgrešene in po volji tistih, ki želijo v javnosti ustvarjati napačno podobo o meni in moji pripravljenosti igrati za reprezentanco. V svoji karieri še nisem imel tako zahtevne in tvegane operacije, zato obsodbe in razna podtikanja niso na mestu.”

Mlajši izmed bratov Udrih je sicer za reprezentanco odigral 17 uradnih tekem. Nazadnje je bil član izbrane vrste na svetovnem prvenstvu leta 2006, tri leta kasneje pa je brez nastopa na EuroBasketu ostal tik pred zdajci zaradi poškodbe na pripravljalni tekmi.