U20: Prišli vsi, trije tudi iz Amerike, eden iz Španije

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

S pripravami na evropsko prvenstvo divizije B so začeli kandidati za reprezentanco do 20 let. Novi selektor Dalibor Damjanović, ki je v tej sezoni opravljal delo pomočnika trenerja v novomeški Krki, je na seznam uvrstil 18 košarkarjev. Slovenci bodo odigrali devet pripravljalnih tekem, 11. julija pa se odpravljajo na EP, ki ga gostila Bolgarija.

Slovenska reprezentanca do 20 let je v Laškem začela s pripravami na evropsko prvenstvo divizije B, ki bo med 13. in 22. julijem potekalo v Sofijo, glavnem mestu Bolgarije. Na prvi trening je prišlo 18 povabljenih košarkarjev, ki bodo v času priprav odigrali tudi devet tekem. Uvodna obračuna bosta na sporedu že prihodnji konec tedna, ko bo v Laškem gostovala reprezentanca Izraela. Tekmi bosta za javnost zaprti. Slovenci se nato odpravljajo na dva pripravljalna turnirja. V Italije se bodo poleg domače reprezentance Slovenci pomerili še s Turčijo in Nizozemsko. Ob koncu meseca junija pa sledi še gostovanje v Dubrovniku, kjer bodo tekmeci Slovencev Črnogorci, Francozi in Hrvati. S slednjimi bodo naši košarkarji odigrali tudi zadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom v Bolgarijo (8. julija v Laškem).

Na širšem seznamu selektorja Damjanovića so štirje košarkarji (Bratec, Macura, Oman in Vesel), ki so Slovenijo zastopali že na lanskem evropskem prvenstvu na Kreti, ko je naša reprezentanca zasedla 14. mesto in se vsaj za eno sezono poslovila od igranja med elito. Kar trije košarkarji so se v pretekli sezoni kalili onkraj Atlantika, Jurij Macura pa je nosil dres druge ekipe Baskonie.

Slovenska reprezentanca bo 11. julija odpotovala na evropsko prvenstvo. Na prvem srečanju se bodo pomerili z domačo Bolgarijo, nato pa bodo sledili še obračuni s Slovaki, Moldavci, Estonci in Albanci. Iz vsake izmed štirih skupin se v četrtfinale uvrstita prvouvrščeni ekipi. Nastop v elitni diviziji v letu 2019 si bodo priigrale prve tri ekipe evropskega prvenstva v Bolgariji.

Dalibor Damjanović, selektor reprezentance fantov do 20 let:
Vsi košarkarji, ki so prejeli vabilo na priprave, so se odzvali in prišli v Laško. David Kralj, Miha Škedelj in Jakov Stipaničev imajo v uvodnem delu priprav še obveznosti z maturo. Podpiramo, da vse šolske obveznosti uredijo in se nato v celoti posvetijo reprezentanci. V prvem ciklu bomo poudarek dali treningu moči in telesne pripravljenosti, hkrati pa postavili napadalni sistem ter se dotaknili tudi nekaterih obrambnih različic. Konec tedna nas čakata prvi pripravljalni tekmi. Glavni cilj je, da poskušamo na parketu prikazati stvari, na katere bomo dali v prvem tednu več pozornosti. Vsi igralci bodo dobili svojo priložnost, da pokažejo svoje znanje.”