Tyrese Rice: Blattu bom večno hvaležen

Rubrika: Eurocup

Gostovanje ruskega Himkija v Ljubljani smo izkoristili za pogovor s Tyreseom Riceom, ki je lani v dresu Maccabija osvojil Evroligo in postal najkoristnejši igralec zaključnega turnirja v Milanu. Igranja v prazni dvorani je že navajen, selitev v Rusijo zanj ni bila lahka, večno pa bo hvaležen nekdanjemu trenerju Davidu Blattu.

tyrese rice

V Grčiji dva meseca igral pred prazno dvorano

“Bilo je težko, kar smo pričakovali. Fantje igrajo trdo, sicer sem proti njim nastopil prvič, a sem jih gledal 15 ali 20-krat. Vesel sem, da smo odnesli zmago,” so bile prve besede po tekmi v Virginii rojenega 27-letnega organizatorja igre. V Evropi je od leta 2009, ko je nastopal za Panionios, nato pa še za nemški Artland, litovski Lietuvos Rytas, nemški Bayern in izraelski Maccabi. Ravno iz Grčije ima že izkušnje s tekmami pred praznimi tribunami: “V prazni dvorani sem že igral. Navijači moje prve ekipe so bili nekoč suspendirani za dva meseca, tako da sem zadevo že občutil. Je težko, saj si navajen na publiko, toda kot gostujoče moštvo imaš v tem primeru določeno prednost.”

Blatt ga je ogromno naučil tudi izven parketa

Po epizodi na Bavarskem ga je v svoje vrste zvabil David Blatt, pod čigar poveljstvom je Rice z Maccabijem na zaključni turnir Evrolige prišel nekoliko presenetljivo in v vlogi outsiderja, nato pa je sprva s košem preko Miloša Teodosića odločil polfinalni obračun, kasneje pa je Realu v finalu nasul kar 26 točk. “Dal mi je priložnost na najvišjem nivoju. Postavil me je v položaj, da sem bil uspešen in karkoli se bo zgodilo, mu bom hvaležen za vse, kar je storil zame in kako mi je pomagal. Tega je bilo veliko – ne le o sami košarki, temveč tudi o pristopu do igre ter obnašanju, kako postati dober človek” 

Selitev iz evropska prvaka v moštvo Eurocupa Himki je bila za 185 centimetrov visokega branilca težka, saj je – po njegovem mnenju – težko oditi po tem, ko s klubom osvojiš nekaj tako velikega. Vseeno se novih izzivov ne brani.

Zdaj trenira pod poveljstvom še enega izvrstnega strokovnjaka. Rimas Kurtinaitis je bil s Sovjetsko zvezo tako evropski kot svetovni in olimpijski prvak. “Je samozavesten in trudi se postaviti akcije, ki jih lahko izvedeš. Ne želi te naučiti, kako igrati, ampak pridobiti zaupanje, da se v položajih sam odločiš. To je njegova dobra stran, saj je bivši košarkar, tako da igro čuti in želi, da sam vlečeš ključne poteze,” o svojem novem trenerju pove Rice.