Turki dokončno pokopali slovenske sanje o Kitajski

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

V ponedeljek sta se na tekmi za preboj na svetovno prvenstvo v ljubljanskih Stožicah srečali slovenska in turška izbrana vrsta. Zmage so se z rezultatom 86:77 veselili Turki, ki so Slovencem prizadejali šesti poraz v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Kvalifikacije se bodo nadaljevale konec novembra, ko bo Slovenija gostovala v Ukrajini.

Kvalifikacije za SP 2019, drugi del, 2. krog, 
Slovenija – TURČIJA 77:86 (20:22, 18:19, 21:26, 18:19)
Randolph 24 (12 skokov), Mesiček 14, Lapornik in Čančar po 10, Vidmar 8 (10 skokov), Rebec 5, Čebašek 3, Murić 2 (6 skokov), Rupnik 1 (6 podaj), Zagorac, Macura, Mahkovic.

Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 doživeli peti zaporedni poraz in tako prav na prvo obletnico zmage v finalu eurobasketa 2017 ostali brez realnih možnosti za uvrstitev na naslednje veliko tekmovanje. V Stožicah so morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila s 86:77.

Slovenija ima po osmih tekmah zgolj dve zmagi in zaseda zadnje mesto v skupini, do konca kvalifikacij pa so še štiri tekme. V novembrsko-decembrskem ciklusu bo gostovala v Ukrajini ter se doma srečala z Latvijo, februarja naslednje leto pa jo čaka še pot v Turčijo in za konec kvalifikacij domača preizkušnja z Ukrajino.

Teoretično Slovenija še ima možnosti za uvrstitev na SP, a bi morala za to dobiti vse štiri preostale tekme, hkrati pa Latvija ne bi smela več zmagati. Danes je namreč Španija premagala Latvijo s 85:82, Črna gora pa je bila doma boljša od Ukrajine (90:84).

Na praznik košarke, kot je 17. september krstila Košarkarske zveza Slovenije, saj je Slovenija na ta dan 2017 postala evropski prvak, je v Stožice prišlo približno 6000 gledalcev, nekaj manj kot je bilo lani Slovencev na finalu v Istanbulu, vendar tudi ti niso mogli pomagati, da bi reprezentanca storila korak proti Kitajski. Uigrana Turčija s tremi igralci iz lige NBA, Ersanom Ilyasovo (Milwaukee), Furkanom Korkmazom (Philadelphia) in Cedijem Osmanom (Cleveland), je bila premočan tekmec in je zasluženo prišla do šeste zmage v kvalifikacijah.

Potek tekme je bilo zelo podoben tistemu izpred treh dni v Rigi. Slovenija je z zgledno borbenostjo in pametno igro vseskozi držala priključek, žal pa je enako kot proti Latviji na koncu ostala praznih rok in doživela previsok poraz.

V 32. minuti je bilo še 64:67, v 36. pa 71:76. Turčija je do prve dvomestne prednosti na tekmi prišla šele dobre dve minute pred koncem, ko je njen najboljši igralec Scottie Wilbekin zadel svojo šest trojko in trinajsto gostov za 83:72.

Slovenija je dobila skok (48:39), imela več podaj kot Turčija (20:19), ni pa imela toliko razpoloženih posameznikov kot gostje, predvsem pa je zgrešila kar petnajst prostih metov.

Prvo domače ime je bil Anthony Randolph, ki je odigral svojo najboljšo partijo v slovenskem dresu. S 24 točkami je izboljšal osebni rekord, ki ga je lani postavil v osmini finala proti Ukrajini (21).