Tudi brez Baričeve in Jakovine odločno po zmago proti Islandiji

Rubrika: Ženska košarka

Peti dan bivanja v Fibinem mehurčku na grški Kreti slovensko žensko člansko reprezentanco čaka prva tekma drugega cikla kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Izbranke selektorja Damirja Grgića se bodo ob 16. uri po slovenskem času pomerile z Islandijo, že pa je jasno, da bodo zaigrale brez Nike Barič in Tine Jakovina. Tekmo boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu A.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
2. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – GRČIJA (KRETA, HERAKLION)

3. kolo – četrtek, 12. november 2020, ob 16. uri po slovenskem času
ISLANDIJA : SLOVENIJA (prenos na Kanalu A)

Ne glede na sredino novico glede dveh pozitivnih primerov na koronavirus, ki je v ekipo razumljivo prinesla nekaj slabe volje, se slovenske reprezentantke zbrano pripravljajo na prvo izmed dveh tekem v drugem ciklu kvalifikacij za ženski EuroBasket. Preostala deseterica igralk ter štab so uspešno prestali dodatno testiranje in tako so reprezentantke na popoldanskem treningu še zadnjič preizkusile koše pred dvobojem z Islandijo.

Barič in Jakovina brez dodatnega testa
Kljub temu, da so FIBA, Košarkarska zveza Slovenije in grški organizatorji sprva želeli, da Nika Barič in Tina Jakovina opravita dodaten test na koronavirus, se na koncu zaradi grških zakonov, ki jih je v takšnem primeru potrebno upoštevati, to vendarle ni zgodilo. Tako je jasno, da Baričeva in Jakovina na prihajajočih tekmah na žalost ne bosta zaigrali, prav tako pa sta izolirani od preostalega dela ekipe.

A ne glede na odsotnost dveh pomembnih igralk slovenske izbrane vrste, se selektor Grgić in igralke zavedajo, da so kvalitetnejša ekipa od Islandske reprezentance, ki je v uvodnem kvalifikacijskem ciklu lanskega novembra zabeležila poraza proti Bolgariji in Grčiji. Bolgarke so bile boljše s 84:69, Grkinje pa z 89:54. Na drugi strani so Slovenke ugnale omenjeni reprezentanci in so trenutno z dvema zmagama vodilna reprezentanca skupina A.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2021
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021

Slovenska in islandska reprezentanca sta se sicer med seboj pomerili dvakrat. Obakrat v kvalifikacijah za uvrstitev v divizijo A evropske košarke. 3. septembra 2008 so bile na Islandiji Slovenke boljše s 94:69, slabo leto dni kasneje pa v Kranjski Gori s 74:60.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Mislim, da smo v teh zadnjih dneh dobro trenirali. Prepričan sem, da smo veliko kvalitetnejša ekipa od reprezentance Islandije in da bomo to pokazali tudi na samem igrišču.”

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
“Zelo se že veselim, da prebijemo led in odigramo prvo srečanje. Večina nas namreč zaradi te situacije že nekaj časa ni igrala tekme, tako da se že vse veselimo, da se vrnemo v nekakšen normalen vsakdan, ko je tekma dvakrat na teden. Komaj čakamo ta prvi obračun, tudi na treningu že vse deluje izvrstno, kar je posledica tega, da že nekaj let igramo v podobni zasedbi. Verjamem, da smo dobro pripravljene in gremo odločno po prvo zmago.”

Shante Marie Evans, slovenska reprezentantka:
“Zelo sem vesela, da sem znova del reprezentance, sploh po tem ko sem bila zaradi poškodbe primorana izpustiti zadnji reprezentančni zbor. Res sem navdušena, da smo s puncami po toliko časa spet skupaj. Pred prvim obračunom na Kreti smo zelo samozavestne in pripravljene na igro.”