Trifunović obelodanil ekipo, pripravljeni na Latvijo!

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

 Slovenska moška članska reprezentanca je včeraj dopotovala v Latvijo, kjer jo danes ob 18.30 čaka obračun proti domači reprezentanci. Na pot je odšlo 15 košarkarjev, Trifunović pa je po večernem treningu odločil, da na današnji tekmi ne bodo nastopili Macura, Durnik in Mahkovic.


Kvalifikacije za SP 2019, 1. krog 2. dela, 14.9.
Latvija – Slovenija (18.30)

Slovenska reprezentanca je s pripravami začela 30. avgusta, v polni postavi pa Slovenci trenirajo od ponedeljka, ko so se ekipi pridružili še štirje košarkarji, ki igrajo v španskem državnem prvenstvu. Slovenija in Latvija se bosta pomerili desetič v zgodovini, šestkrat so bili uspešnejši naši košarkarji. Zadnji obračun med reprezentancama je bila izjemna četrtfinalna tekma na evropskem prvenstvu 2017, na kateri sta ekipi skupaj dosegli kar 200 točk. Izbrani vrsti bosta v primerjavi z EP dodobra spremenjeni. Slovenci so šesterici (Murić, Vidmar, Randolph, Rebec, Zagorac in Čančar) priključili mlade košarkarje, ki so nase opozorili tudi na obeh pripravljalnih tekmah. Najboljša strelca na pripravljalnih tekmah sta bila Jakob Čebašek, novinec v reprezentanci, ter Blaž Mesiček, ki je bil prvič del #mojtim v tretjem ciklu kvalifikacij za SP.

Tudi latvijska zasedba je dodobra spremenjena. Selektor Arnis Vecvagars lahko računa na usluge Janisa Blumsa, Janisa Timmo, Janisa Strelnieksa, Aigarsa Škeleja, Andrejsa Gražulisa in Martinsa Meiersa, ki so bili pomemben del ekipe tudi na minulem evropskem prvenstvu. Latvija je v pripravljalnem obdobju odigrala dve tekmi, 7. septembra jo je ugnala Finska (84:86), dva dni kasneje pa so Latvijci v Vilni ugnali sosednjo Litvo (97:80). Njihova igra temelji predvsem na hitrih prehodih v napad in metu za tri točke. Na tekmi proti Litvi so izza črte za tri točke metali skoraj 50% in dosegli 15 trojk.

V prvem delu kvalifikacij so Latvijci dosegli štiri zmage in dva poraza, Slovenci pa so na šestih tekmah zmagali dvakrat. Košarkarji iz države ob Baltiku so v prvem delu premagali dvakrat premagali Švedsko ter po enkrat Turčijo in Ukrajino. Slovenija je bila boljša od Belorusije in Črne gore.

Slovenci so v pripravljalnem obdobju odigrali dve tekmi proti Hrvaški, na katerih so se izkazali novinci v izbrani vrsti. V Varaždinu je četa Rada Trifunovića ugnala južne sosede, slednji pa so bili boljši na povratni tekmi v Celju.

Obračun med Latvijo se bo začel ob 18.30, prenos tekme pa lahko spremljate na Kanalu A.

Izjavi pred tekmo proti Latviji:

Rado Trifunović, selektor #mojtim:
“Dva dni se v kompletni postavi pripravljamo za tekmo proti Latviji. Gre za zelo močno ekipo, ki igra zelo podobno košarko kakor mi. Igrajo hitro, z veliko meti za tri točke. Zavedamo se, da imajo zelo močno postavo in že dlje časa trenirajo skupaj. Mi smo imeli na voljo zgolj nekaj dni časa za skupno pripravo na tekmo, vendar se s tem ne obremenjujemo. Celotna reprezentanca komaj čaka, da se tekma začne. Srečanje bo imelo tudi poseben naboj. Z latvijsko reprezentanco smo v zadnjih letih razvili pravo rivalstvo, kar bo dalo še dodaten pozitiven naboj. Igralcev ne želim spravljati pod pritisk. Želim si, da bo vseh petnajst fantov, živelo za to tekmo in na parketu ali ob njem dalo pravo energijo.

Edo Murić, #mojitm:
“Jutri nas čaka zelo zahteven boj. Latvija je izjemno zahteven nasprotnik. Zavedamo se njihove kakovosti, saj so kljub odsotnosti prvega zvezdnika Porzingisa sestavili zelo močno reprezentanco. Timma je glavni igralec njihove reprezentance, odličnih igralcev pa jim ne manjka niti pod košem in na položaju organizatorja igre. Osredotočiti se moramo predvsem na našo igri. Prikazati moramo borbenost in hitrost, ki smo jo pokazali na tekmah proti Hrvaški. Če bomo tekmo odigrali na takšnem nivoju kot obe pripravljalni, menim, da se lahko borimo z njimi. Pričakujem, da bo tekma izenačena do samega konca in upam, da bo sreča na naši strani.”