Trenerji strnili misli pred začetkom državnega prvenstva

Rubrika: Liga Nova KBM

V soboto se s tremi tekmami začenja nova sezona Lige Telemach. Ob 19. uri se bosta v Laškem, tekmo bo moč spremljati tudi v spletnem prenosu, merila Zlatorog in Hopsi, istočasno pa bo Elektra gostovala pri Tajfunu. Uro za tem sledi še obračun med Portorožem in Helios Sunsi. Preostali tekmi (Maribor Nova KBM – Grosbasket in Šenčur Gorenjska gradbena družba – Rogaška) bosta na sporedu 21. oziroma 22. oktobra.

foto: kzs.si
foto: kzs.si

Na četrtkovi novinarski konferenci so trenerji desetih klubov predstavili svoje cilje. Izjema je bila le Krka, ki se je še vračala z gostovanja v Ligi ABA. V imenu Novomeščanov je spregovoril poškodovani Luka Lapornik. Trenerji so si bili enotni, da bo redni del državnega prvenstva sila napet in izenačen. Še bolj zanimivo ga bo zagotovo delalo dejstvo, da bo v njem prvič po sezoni 2010/2011 znova zaigrala državna prvakinja Krka. Ta bo zaradi obveznosti v regionalnem tekmovanju svoje tekme igrala med tednom.

Enajsterica klubov, ki se bo podala v prvi del Lige Telemach, bo v 22 kolih, ki bodo potekala do 18. marca, skušala zbrati kar največ zmag, ki bi jih popeljale v Ligo Telemach za prvaka. Tja bo napredovalo pet moštev, katerim se bo pridružila še Union Olimpija, ki je zaradi nastopanja v dveh mednarodnih tekmovanjih (Liga ABA, EuroCup) oproščena nastopanja v rednem delu. V končnico, ki se bo s četrtfinalom začela drugi konec tedna v maju, se bodo uvrstile vse zasedbe Lige za prvaka ter dve najboljši ekipi lige za razvrstitev od 7. do 12. mesta. Med drugoligaše bo neposredno izpadlo zadnjeuvrščeno moštvo drugega dela Lige Telemach, ki ga bo v novi sezoni nadomestil nov prvak 2. SKL. Mirnega spanca po koncu drugega dela ne bodo imeli niti košarkarji deseto- in enajstouvrščenega moštva lige za razvrstitev, saj si bosta prvoligaški status skušali zagotoviti v dvobojih z drugo in tretjo najboljšo ekipo drugoligaške druščine.

Rajko Rituper, trener Elektre Šoštanja:
“Zdravstveno stanje v naši ekipi je trenutno nekoliko slabše, a verjamem, da se bo do prvega kola vse uredilo ter da bomo pripravljeni na nasprotnika. Naša ekipa je med poletjem doživela kar nekaj igralskih menjav. V novi sezoni bo v Šoštanju poudarek na mladih igralcih ter košarkarjih iz domačega okolja. Trenutno pričakujemo le še okrepitev na centrskem položaju. S tem bomo tudi zaključili sestavljanje moštva.”

Teo Hojč, trener Grosbasketa:
“V novo sezono Lige Telemach se podajamo s precej spremenjeno ekipo. Kljub nižjemu proračunu napram minuli sezoni verjamem, da smo sestavili konkurenčno ekipo fantov, ki karakterno ustreza tistemu, kar želimo biti – neugoden nasprotnik vsakemu tekmecu. V pripravljalnem obdobju smo postavili obrise naše igre in imeli precej sreče s poškodbami, do današnjega dne, ko smo izvedeli, da bomo verjetno enega košarkarja izgubili, saj naj bi šlo za težjo poškodbo. Šli bomo tekmo za tekmo, cilj pa je, da ohranimo status prvoligaša in imeti mirno sezono. Če se bo le dalo, bomo v ospredje skušali potisniti kakšnega mlajšega igralca. Klub ima v prihodnosti visoke ambicije, zato moramo v tej sezoni postaviti dobre temelje ter nadgraditi dosedanje uspešno delo celotnega ustroja.”

foto: kzs.si
foto: kzs.si

 Gregor Hafnar, trener Helios Sunsev:
“Naša predsezona je bila ena bolj turbolentnih v slovenskem prostoru. Naša ekipa sestoji iz lepe kombinacije štirih mladih košarkarjev iz tujine ter domačih perspektivnih fantov. Imamo visoke cilje, od katerih ne bežimo. Želimo si borbe za naslov prvaka. Večina ekipe je nove zato to ne bo tako lahko. Pripravljalne tekme nismo igrali v polnih postavah, zato verjamem, da bo šla celotna stvar, ko se bodo ti fantje med seboj še bolj spoznali, le še navzgor. Izpostavil bi Matica Rebca, na katerega v našem klubu polagamo največje upe. Seveda so tu poleg še ostali, a on bo tisti, ki bo vlekel naš voz, bil najbolj izpostavljen ter imel največjo odgovornost na parketu. Upam, da bo odigral čim bolje. Ne glede na vse ostajamo skromni. Zavedamo se, da so tudi ostale ekipe dobre ter da bomo mi za prikaz najboljših sposobnosti potrebovali nekaj časa. Upam, da se to zgodi čim prej.”

Vladimir Rizman, trener Hopsov Polzele:
“Pred Hopsi bo težka naloga, če bomo želeli ponoviti visoko uvrstitev iz minule sezone Lige Telemach. Ekipa je precej spremenjena, s petimi, šestimi novinci. Moštvo sestavljajo pretežno mlajši igralci, medtem ko bo igra najbolj slonela na izkušenejših košarkarjih – Jagodniku, Udrihu, Atanackoviću in Zolotiću. Upam, da se nas bodo težave s poškodbami ognile v čim večjem loku. Trenutno ima težave naš novi organizator igre Vuković, ki je zaradi počene kosti odsoten že štiri tedne. Sezono, ki bo naporna, saj so se vse ekipe dobro okrepile, tako začenjamo nekoliko oslabljeni. Naša želja je uvrstitev med najboljših pet zasedb, čas pa bo pokazal, če smo tega sposobni.”

Luka Lapornik, košarkar Krke:
“Po dolgem času bo Krka zaigrala že v prvem delu državnega prvenstva. Za našo ekipo bo to zagotovo zahtevno tekmovanje, saj bodo vse ekipe še toliko bolj motivirane, nasprotni igralci pa se bodo želeli dokazati. Z glavo bomo morali ostati pri stvari, sicer lahko zaidemo v težave. Kot pri večini ekip je tudi v Novem mestu igralski kader prevetren. Večina nosilcev igre iz minule sezone je odšla, ekipi pa se je pridružilo nekaj novih obrazov. Vsem želim čim bolj uspešno sezono ter čim manj poškodb.”

Dejan Gašparin, trener Maribora Nove KBM:
“V Mariboru smo sestavili mlado ekipo, ki je željna dokazovanja. Iz lastnega pogona smo moštvu priključili tri fante. Čaka nas več kot težka naloga. Iz tekme v tekmo se bo potrebno dokazovati. Trenutno rezultatskih ciljev nimamo. Sezona bo pokazala kam sodimo. Liga Telemach bo precej izenačena, saj so se vsa moštva dobro okrepila. Naša želja je, da vsakič pokažemo največ kar lahko ter da naši fantje napredujejo.”

Konstantin Subotić, trener Portoroža:
“Pred novo sezono smo sestavili mešanico izkušenih ter mladih košarkarjev. Upamo, da bo prav to plus za našo ekipo ter da nikomur ne bo lahko igrati proti Portorožu. Kot večina ostalih si tudi na Obali želimo čim bolj mirno sezono ter da do konca potrdimo prvoligaški status. Z minimalnim številom poškodb lahko računamo na dober rezultat. Na začetku sezone bomo igrali brez kapetana Saša Ožbolta, ki ima še vedno težave s poškodbo, vsi pa dobro vemo, kaj on pomeni za našo ekipo in klub.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Ekipa Rogaške se je med poletjem spremenila. V ekipi so ostali le trije nosilci, medtem ko so ostali zapustili klub. V novi sezoni bodo tako nosilci naše igre precej mlajši kot do slej, kar pa nikakor ne bo izgovor. Sam na to ne gledam z negativne, pač pa s pozitivne strani. Skozi pripravljalne tekme, ki smo jih igrali proti močnejšim nasprotnikom, smo rasli in v solidni pripravljenosti pričakujemo začetek tekmovanja. To bo za nas nekoliko neobičajno, saj smo v uvodnem kolu prosti, nato pa nas čakajo štiri tekme v desetih dneh. Na to smo se že privajali s turnirji, zato to za nas ne bo težava. Klubsko vodstvo si želi izboljšati uvrstitev iz minule sezone, ko smo se z lahkoto uvrstili v Ligo Telemach za prvaka. A previdnost ni nikoli odveč. Potrebno bo trdo trenirati. V ponedeljek se je ekipi kot zadnji pridružil Anže Pelc. Na poziciji krila smo računali tudi na Mitjo Nikolića, ki pa je odšel v tujino. O njegovi zamenjavi zaenkrat nismo razmišljali.”

Igor Kešelj, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
“Nam kot novincem v prvoligaški druščini je cilj, da skozi čim manj turbolentno sezono obstanemo v Ligi Telemach. Pred sezono smo se odločili, da jo izpeljemo zgolj s slovenskimi košarkarji. Ogrodje ekipe smo zadržali iz minule sezone ter ji dodali štiri okrepitve. Najbolj odmevna je verjetno Smiljan Pavić, ki je nazadnje igral za aktualne prvake iz Novega mesta. V pripravljalnem obdobju se je nekaj tekem razpletlo po naših željah, nekaj pa tudi ne. Upam, da bomo začetek sezone pričakali pravi ter uspeli izpolniti zastavljen cilj.” 

foto: kzs.si
foto: kzs.si

Dejan Mihevc, trener Tajfuna:
“Kot pri večini ekip je tudi v šentjurskem klubu prišlo do kar nekaj igralskih sprememb. Izredno sem vesel, da nam je kljub temu uspelo sestaviti ekipo fantov, ki imajo dober karakter. Prav to je pripomoglo, da se kljub dejstvu, da smo skupaj šele dva meseca, to na parketu praktično več ne pozna. Še bolj sem vesel, da ti fantje postajajo prava ekipa tudi izven igrišča. To meni kot trenerju veliko pomeni, saj je košarka kolektiven šport, v katerem se morajo cilji posameznika podrediti ekipnim. Zadnja novost v naši ekipi je prihod Dragiše Drobnjaka. Menim, da je to zadnji kamenček, ki nam je manjkal v mozaiku. Cilji v športu in življenju so pomembni, saj nas ženejo naprej. Nekateri bolj po tiho, drugi na glas napovedujejo uvrstitev v Ligo za prvaka. Slednjo smo si za osnovni cilj postavili tudi mi, a se zavedamo, da bo zaradi izenačenosti ekip to precej težka naloga. Po drugi strani smo osredotočeni le na sobotno tekmo, saj tako želimo tudi igrati. Šli bomo iz tekme v tekmo, saj je konec lige precej oddaljen.”

Predrag Milović, trener Zlatoroga:
“Po minuli sezoni je našo ekipo zapustilo osem košarkarjev, štirje pa so novinci. To pomeni, da morajo biti košarkarji, ki pridejo v Laško, sposobni igrati na obeh straneh igrišča. Po poškodbi se je na parket vrnil Miha Lapornik, ostala pa sta še Goran Jurak in Bojan Jovanović. Ostalo bodo zapolnili naši mladi igralci. V pripravljalnem obdobju nismo imeli nobene poškodbe, kar je le še potrditev dobrega dela našega trenerja za telesno pripravo Pavlija Ojsterška. Moja želja pred sezono je, da se v dvorano Tri Lilije vrne nekoliko več občinstva. K temu smo strmeli tudi v naši igri, saj želimo igrati igro, ki je moderna v evropski košarki. Če bomo v tem uspeli, rezultat zagotovo ne bo izostal. Moje ambicije so še vedno visoke. Prve tri tekme bodo zelo pomembne, obenem pa tudi gostovanja, saj je ekipa iz minule sezone na gostovanjih slavila zmago le trikrat.”

Liga Telemach, 1. kolo

Sobota, 11. oktober:
19:00, Zlatorog – Hopsi Polzela
19:00, Tajfun – Elektra Šoštanj
20:00, Portorož – Helios Suns

Torek, 21. oktober:
20:00, Maribor Nova KBM – Grosbasket

Sreda, 22. oktober:
20:00, Šenčur – Rogaška

Krka je prosta.