Toni Kukoč v košarkarski hiši slavnih

Rubrika: Liga NBA

V ameriškem Springfieldu so čez vikend v košarkarsko hišo slavnih sprejeli generacijo 2021, v kateri je bil tudi Toni Kukoč. Poleg njega so bili sprejeti tudi Bill Russell (kot trener), Paul Pierce, Chris Webber in Chris Bosh.

 

Kukoča, ki velja za enega najboljših evrospkih košarkarjev vseh časov, je v hišo slavnih pospremil za mnoge največji vseh časov, Michael Jordan, s katerim je v Chicagu osvojil tri naslove prvaka NBA.

V svojem govoru se je Jordanu in Pippnu zahvalil, da sta ga na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 ‘razbila’, saj je tako delal še močneje in več ter bil eden ključnih členov druge prevlade Bikov v devetdesetih letih prejšnejga stoletja.

 

Kukoč je edini košarkar na svetu, ki je trikrat osvojil naslov najboljšega v Evropi ter tudi v ligi NBA. V Evropi mu je to uspelo v dresu Jugoplastike. S hrvaško reprezentanco je osvojil srebrno medaljo v Barceloni, ima pa še dve bronasti medalji iz evropskih prvenstev in eno iz svetovnih. Še pred tem je v dresu Jugoslavije osvojil srebrno medaljo na olimpijskih igrah v Seulu, naslov svetovnega prvaka in dve zlati na evropskih prvenstvnih.

 

V ligi NBA je Kukoč igral 13 sezon, osem za Chicago, potem pa še za Philadelphio, Atlanto in Milwaukee.

Hrvaška je s Kukočem psotala druga država za ZDA po številu članov, sprejetih v hišo slavnih – tam so bili že prej Čosić, Petrović, Novosel in Rađa. Štiri predstavnike ima Srbija – Divac, Stanković, Nikolić, Dalipagić.