To so nove prvakinje in prvaki ljubljanske študentske lige, MVP Šarlah in Košir

Rubrika: Nižje slovenske lige

V ponedeljek se je s finalnimi tekmami končalo tekmovanje v SPALDING UKL 2022/23. Zmagovalke lige so v ponovitvi lanskega finala postale študentke z Medicinske fakultete v ženski konkurenci in študenti s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v moški konkurenci.  Za najkoristnejšo igralko celotnega letošnjega tekmovanja je bila v ženski konkurenci izbrana Gloria Šarlah z Medicinske fakultete, v moški konkurenci pa Peter Košir s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Tekma za tretje mesto (moški) – 17.04.2023

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO   Fakulteta za elektrotehniko 63 : 51
FS: Lużar 19, Jogan 15, Meze 14, Krošelj 11, Ferjančič in Matkovič 2
FE: Drenik 15, Żiżmond 13, Kramberger 8, Jurak 6, Čagalj 5, Obleščak 4.

Tekma vredna malega finala. Srečali sta se ekipi, ki sta za tretje mesto igrali že v preteklem tekmovalnem letu. Začetek tekme je bilo v znamenju tipanja nasprotnika, saj si nobena ekipa ni ustvarila višje prednosti. Prvo četrtino so »strojniki« dobili s prednostjo 2 točk. V nadaljevanju smo videli odlično košarkarsko predstavo, tako da se je polčas končal le s točko prednosti za »elektrotehnike«. V drugem polčasu so študentje s FS pokazali nekaj več żelje po zmagi, tako da so z borbeno igro vstopili v zadnjo četrtino z 9 točkami prednosti. Tudi v tem delu smo lahko gledali izenačeno srečanje dveh odličnih ekip, v katerem je vseeno zmagala ekipa z več energije in verjetno tudi żelje po zmagi. Končna razlika je bila 12 točk za »strojnike«. Čestitke obem ekipam za vse prikazane igre skozi celotno letošnjo sezono.

Finale (ženske) – 17.04.2023

Fakulteta za šport MEDICINSKA FAKULTETA  32 : 43
FSP: Nikolič 11, Lavrič 9, Jamnik in Kračun 4, Klobučar in Ferencek 2
MF: Lakner in Andoljšek 11, Šarlah 9, Mikić 6, Papić 4, Sok 2.

V ženski konkurenci smo videli ponovitev lanskega finala. Ekipi sta se srečali že trikrat v ligaškem delu tekmovanja, kjer so bile »športnice« dvakrat uspešnejše, vendar finale se vedno začenja z ničle. Tekmo so »medicinke« odprle z uspešnim metom za tri točke. Na drugi strani je »športnicam« uspelo doseči prvi koš šele po treh minutah srečanja. Na obeh straneh smo lahko v prvem delu videli veliko zgrešenih metov in izgubljenih żog. »Športnice« so morale vzeti minuto odmora pri vodstvu »medicink« z 2:8. Po minuti odmora so študentke s FSP začele uspešno zaključevati napade, tako da se je prednost »medicink« hitro topila, a ne dolgo saj je pri študentkah z MF Papićeva posrbela, da so ostale v vodstvu in končale prvi polčas s prednostjo 3 točk. Tudi v drugem polčasu smo gledali enako borbeni ekipi. »Medicinke« so zaprle prostor pod košem in tako prisilile »športnice« k metom iz razdalje, a jim ta met danes ni uspeval. Tako se je tretja četrtina končala s prednostjo »medicink« za 6 točk. V zadnji četrtini je 3 minute pred koncem Šarlah zadela met za tri točke in tako so študentke z MF povišale prednost na neulovljivih  11 točk prednosti v svojo korist. To je za bilo za danes ne preveč razpoložene »športnice« prevelik zalogaj, tako da so se »medicinke« zaslużeno razveselile naslova prvakinj. Čestitke finalistkam za lepo košarkarsko predstavo. 

Finale (moški) – 17.04.2023

FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Ekonomska fakulteta   73 : 58
FKKT: Košir 20, Ferjančič in Haskić 14, Petrovič 11, Trumpić Bordon 8, Travica 4, Gomboc 2
EF: Višnikar 18, Groznik 13, Ličen 10, Pavliha 5, Ribič, Čibej in Rożanc 4.

V zadnjem dejanju letošnjega tekmovanja smo videli dve odlični ekipi in posledično odlično košarko. »Ekonomisti« so začeli udarno in s »trojkami« Višnikarja povedli z rezultatom 02:11. »Kemiki« so v nadaljevanju prve četrtine zaigrali odločneje v obrambi, v napadu pa jim še ni steklo, tako da se je prva četrtina končala z 8 točkami naskoka v korist študentov z EF. V drugi četrtini so študentje s FKKT začeli igrati bolj organizirano tudi v napadu, kar je rezultiralo, da so na odmor »ekonomisti« odšli le še s točko prednosti. Drugi polčas pa je postregel s tipično igro študentov s FKKT – s čvrsto obrambo, z uspešnimi meti za tri točke in z malo nepotrebnimi napakami. V tem delu igre so iztopali vsi igralci s FKKT, ki so danes stopili na parket – vsak na svoj način. Izpostavimo lahko Koširja in Petroviča pri metih za tri točke, odličnega vodjo Ferjančiča in neumornega stebra pod košem Haskića, ki je z nekaj zabijanji proti koncu tekme dvignil celo dvorano na noge. Tako so študentje s FKKT na koncu prišli do zanesljive zmage in osvojitve tretjega naslova v njihovi zgodovini. Čestitke gredo tudi »ekonomistom« za uspešno sezono, vendar tokrat so morali pač priznati premoč precej bolj organiziranemu nasprotniku.

Končni vrstni red (ženske) – nosilke medalj:

  1. Medicinska fakulteta
  2. Fakulteta za šport
  3. Filozofska fakulteta

Končni vrstni red (moški) – nosilci medalj:

  1. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
  2. Ekonomska fakulteta
  3. Fakulteta za strojništvo

Najkoristnejša igralka (MVP) SPALDING UKL 2022/23: Gloria Šarlah  (MF)

Najkoristnejši igralec (MVP) SPALDING UKL 2022/23: Peter Košir (FKKT)

Vse podrobnejše informacije lahko dobite na URADNI SPLETNI STRANI.