To je Slovenija, ki gre na Japonsko, Luka Dončić na glas: “Če bomo zbrani in delali tisto, kar moramo, lahko veliko dosežemo!”

Rubrika: Reprezentanca
Slovenska moška košarkarska reprezentanca se v torek seli v Tokio, kjer bo opravila sklepni del priprav pred začetkom svetovnega prvenstva.

Pred odhodom je selektor #mojtim Aleksander Sekulić določil dvanajsterico, ki bo v Aziji branila slovenske barve. Kot zadnjima se je zahvalil Jordanu Morganu in Aljažu Kuncu. Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Na 19. izvedbi svetovnega prvenstva bodo dres s slovenskim grbom nosili:

4 – ŽIGA SAMAR

6 – ALEKSEJ NIKOLIĆ

7 – KLEMEN PREPELIČ

10 – MIKE TOBEY

11 – JAKA BLAŽIČ

15 – GREGOR HROVAT

27 – ŽIGA DIMEC

30 – ZORAN DRAGIĆ

32 – BINE PREPELIČ

33 – GREGOR GLAS

55 – JAKOB ČEBAŠEK

77 – LUKA DONČIĆ (kapetan)

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Pred večino košarkarjev je premierni nastop na svetovnem prvenstvu, saj imajo izkušnje z največjim košarkarskim dogodkom le Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Zoran Dragić, ki so zaigrali na prvenstvu leta 2014. Prvič pa bosta del slovenske reprezentance na kakšnem izmed velikih tekmovanj Bine Prepelič in Gregor Glas.

Sicer pa je #mojtim po slabem mesecu dni skupnega druženja s ponedeljkovim večernim treningom v Stožicah, zadnjim na domačih tleh, vstopil v sklepno fazo priprav. Reprezentanca bo namreč že v torek poletela v Tokio. Zadnji tekmovalni test pred začetkom prvenstva bodo Slovenci opravili v soboto, 19. avgusta, ko se bodo ob 8. uri po slovenskem času pomerili z Japonsko. Na prizorišče prvenstva se bodo preselili 21. avgusta.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA V KOŠARKI 2023

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
”Imamo končni seznam reprezentance. Na žalost nas zapuščata Aljaž Kunc in Jordan Morgan. Oba sta si nastop zaslužila in to iskreno tudi mislim. A enostavno je naša moč, glede na to, da imamo poškodbi na poziciji krilnega centra, na zunanji liniji. In tam potrebujemo več izkušenih igralcev. Pri Morganu je bila dilema velika. Niti Morgan niti Tobey sicer še nista v optimalni formi, a smo se na koncu odločili, da bo z nami Tobey. Poigravali smo se z možnostjo, da bo v Tokio potovali s štirinajsterico, a ne bi bilo pošteno do igralcev, da bi jih vodili tja in nazaj. Sem pa oba prosil, naj bosta v pripravljenosti, če bi prišlo do neljubih težav. Odločitev pa ni bila lahka. A na koncu lahko na prvenstvu zaigra le dvanajsterica.”

Luka Dončić, kapetan slovenske moške reprezentance:
”Mislim, da lahko naredimo še veliko napredka. Na dosedanjih tekmah pa je bilo tudi veliko dobrih stvari. Če bomo zbrani in delali tisto, kar moramo, lahko veliko dosežemo. Ko smo se držali naših pravil, smo pokazali, da smo res lahko nevarna ekipa. Moramo priti do tega, da bomo tako igrali vseh štirideset minut. Skok je še vedno naša največja težava, tu mora vsak še prispevati svoje. Imeli smo kar dovolj tekem, nismo imeli prav veliko časa za trening. Tega bo zdaj še veliko in tu se bo še veliko opravilo.”

Svetovno prvenstvo bo potekalo od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. V prvem delu bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. Slovenci se bodo kot nosilci skupine F na japonskem otoku Okinawa v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L). Reprezentance, ki si napredovanja ne bodo priigrale, se bodo borile za razvrstitev od 17. do 32. mesta (novonastale skupine M, N, O in P). Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

V četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

RAZPORED VSEH TEKEM NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

Zelo pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na svetovnem prvenstvu se bodo namreč delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).