To je človek, ki je prišel Slovanu na pomoč

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

KD Slovan se bori, da se vrne na pota stare slave, kjer je bil svoj čas valilnica talentov. Ko sta tu še delovala Janez Rajgelj in Miro Alilović ga ni bilo fanta, ki ne bi hotel na Kodeljevo. Danes so drugi časi, na čelu kluba pa ambiciozni Štefan Belingar, uspešni bankir, ki ga je javnost spoznala pred leti, ko je kot generalni direktor ene od slovenskih bank širokogrudno podprl akcijo Verjemi v svoj koš in pomagal Esadu Babačiću pri obnovi košarkarskih igrišč. Danes je Belingar na Kodeljevu, kjer verjame v Slovana in renesanso na tem koncu Ljubljane.

belingar_00

Štefan Belingar je velik košarkarski navdušenec (zgoraj desno) – takole leta 2010 na SP v Turčiji (foto: Drago Perko/kosarka.si)

Markovič in Brodnik

„Imamo univerzitetno člansko ekipo, kjer so vsi igralci s statusom študenta. Najstarejši igralec je star 25 let. Podobno velja za politiko angažiranja trenerjev vseh kategorij, kjer imajo vsi trenerji še kakšno drugo poklicno angažiranost. V sezoni 2016/2017 želimo osvojiti tretjo košarkarsko ligo,“je jasen Belingar, člansko ekipo pa vodi Marko Markovič. „Imamo vse mlade selekcije. Veliko je talentov in nekaj bodočih zvezd. Posebej imamo močne kadete (U17) in starejše pionirje (U15),“ ponosno pove Belingar. Poslovni sekretar kluba je Miha Brodnik. Miloš Paravinja je član upravnega odbora KD Slovan. „Sestavili smo odličen tim, ki pokriva vse poslovne in tehnične funkcije kluba,“ pripomne, ko se sprašujejo naprej.

Moč blagovne znamke

„Za predsedovanje Slovanu sem se odločil iz športnih motivov: vem, da lahko klubu precej pomagam, predvsem v smislu celovite poslovne in finančne sanacije KD Slovan. Moje delo v KD Slovan je volontersko, kjer združujem ljubezen do športa s poslovnimi aktivnostmi. Prepričan sem, da je blagovna znamka Slovan še vedno izjemno močna v slovenskem športu (seveda ravno tako v košarki), zato bomo s pametnimi potezami ta brend še naprej razvijali. Zavedamo se našega poslanstva, v klubu, ki je dal Sloveniji do sedaj cca 50% slovenskih reprezentantov in 9 NBA igralcev. Tudi sedaj imamo nekaj novih Dragičev, Veselyev, Vidmarjev, Duščakov, Nesterovičev, Lakovičev,“ zre Belingar v svetlo prihodnost kluba.

Način poslovanja

„Z Mestno občino Ljubljana in Košarkarsko zvezo Slovenije imamo korektne in dobre poslovne povezave. V bodoče bomo z obema razvijali še bolj intenzivno partnerstvo, hkrati pa se sami potrudili, da bomo z našimi rezultati upravičili njihovo zaupanje,“ še napove predsednik, ki drži roko nad financami. Slovan je bil tudi tisti, ki je oral ledino na področju enostavne prisilne poravnave. In bil, gledano s svojega stališča, uspešen. Rešil se je dveh tretjin dolga, ostalo bo poplačal. „Klub je v postopku poenostavljene prisilne poravnave. Vsem deležnikom redno poravnavamo obveznosti,“ nas dopolni Belingar in opozori: „Moj način dela bo vedno: potrošimo lahko le toliko, kot lahko zaslužimo. Zato pri nas to leto ni več moč zaslediti plačnih anomalij med igralci ali med trenerji ali pa drugih poslovnih čudaštev. Zato ne zaposlujemo starejših drago plačanih „košarkarskih zvezd“ ali predragih trenerjev.“

„Košarkarsko društvo Slovan bo v nekaj sezonah postal ponovno član prve slovenske košarkarske lige,“ napoveduje prvi mož Slovana, ki ob tem spomni, da je osnovno poslanstvo KD Slovan, da družujemo šolo in šport. „Smo že najpomembnejši ali najuspešnejši polprofesionalni univerzitetni košarkarski klub v Sloveniji. Košarka se to sezono že vrača na Kodeljevo, v smislu odličnih rezultatov vseh Slovanovih košarkarskih selekcij v prvih dveh mesecih nove sezone, iz vidika več gledalcev na tekmah in vračanja pokroviteljev, kar me še posebej izjemno veseli,“ še izvemo.

2-2

Slovan danes igra v 3. SKL Zahod, kjer ima po štirih tekmah po dve zmagi in dva poraza. Premagali so Janče (83:80) in Krvavec Meteor (82:74), premoč pa priznali Globusu (79:88) in Nazarjam (74:80). Prvi strelec ekipe je Martin Mežan (197 cm, 1993).

Slovan ima tudi nove uradno klubsko spletno stran (TUKAJ VSTOP).

Nekaj dejstev iz bogate zgodovine Slovana:

:: Slovan je v sezoni 2013/2014 izpadel v 2. SKL, lani pa v 3. SKL
:: v sezoni 2005/06 je trener Aleš Pipan popeljal Slovan v finale državnega prvenstva
:: Gašper Vidmar in Emir Preldžić sta se leta 2007 iz Slovana preselila v tabor Fenerbahčeja
:: v sezoni 2002/03 je Slovan zadnjič igral v evropskem tekmovanju, trener je bil Ivan Sunara