To je Amerika

Glavni trener ameriške košarkarske reprezentance Gregg Popovich je po tekmi s Srbijo kolegu Aleksandru Đorđeviću dejal: “We are a couple of fucking losers“. Tekma, ki bi morala odločati o zlati medalji, je potekala pred načrtovanim urnikom po šokantnih porazih Srbije z Argentino oz. ZDA s Francijo, tako da glavnima favoritoma prvenstva ostaja boj za peto oz. sedmo mesto. Ne glede na končno razvrstitev, sta obe izbrani vrsti poraženki turnirja.

Srbija je prišla na Kitajsko z vsemi najboljšimi košarkarji, po izjemnih pripravljalnih tekmah in odlični igri v skupinskem delu pa jih je dočakal kroše Španije in nato direkt Argentine. ZDA so nasprotno prišli na Kitajsko z verjetno najslabšo ekipo odkar se prvenstev udeležujejo igralci iz lige NBA, a je razočaranje v njihovem taboru vseeno večje. Vendarle gre za najslabšo ameriško predstavo vseh časov, z včerajšnjim porazom pa so Američani prvič po 17 letih izgubili dve tekmi zapored.

Črni oblaki so se nad ameriško reprezentanco zbirali že več mesecev. Če je večina navijačev že vajena, da se najboljši med najboljšimi prikažejo le za olimpijske igre, pa je tokrat presenetilo koliko igralcev nižjega kalibra je zavrnilo vabilo Popovicha. Naključje ali nova normala?

Premaknitev svetovnih prvenstev na leta pred olimpijskimi igrami pomeni, da se največji zvezdniki bržkone ne bodo več odločali za nastope na svetovnih prvenstvih. Na olimpijskih igrah v Tokiu bosta z letošnjega seznama najverjetneje zgolj Kemba Walker in Donovan Mitchell, novi Redeem Team pa bo imel, ne glede na kvaliteteto kadra, težko delo, saj bodo morali popraviti načet ugled najboljše košarkarske nacije na svetu.

Slaba izkušnja letošnjih udeležencev bo prav tako slabo vplivala na bodoče odprave. Prek luže tako nekateri novinarji že dajejo prav posameznikom, ki so preskočili turnir z izgovorom, da se morajo pripraviti na prihajajočo sezono. Ne glede na naše (ne)strinjanje s takšno politiko je treba priznati, da si je, vsaj iz današnjega stališča, redko kateri košarkar naredil uslugo s tem, ko je sprejel vabilo; Walker in Mitchell, ki naj bi privlekla voz do zlata, sta se izkazala za ne dovolj dobra, Turnerja je osmešil Gobert, Tatum je prepogosto obsedel na klopi, Lopez prav tako, Middleton niti približno ni prikazal svojega najboljšega obraza itd. Seveda gre za skrajno kratkoročno gledanje na zadeve, saj je težko verjeti, da se poletje z reprezentanco in izjemno močnim strokovnim štabom ne obrestuje.

Globalno občinstvo je z veseljem pospremilo težave, pred tem nepremagljive, Amerike, a Fibo lahko pošteno skrbi kakšna bo sploh reprezentanca ZDA leta 2023. FIBA bolj potrebuje ZDA kot ZDA potrebujejo Fibo.