Throwback Thursday: slovenski Dr. J!

Rubrika: Liga NBA

Danes se bomo vrnili v košarkarsko preteklost in sicer bomo kolo časa zavrteli kar 17 let nazaj, ko je na tekmi med Phoenix Suns in Los Angeles Clippers nase opozoril še vedno priljubljeni Marko Milič.

Takrat 21-letni Milič je na omenjeni tekmi v 13 minutah dosegel 13 točk in s tem postavil osebni rekord v ligi NBA, v kateri je igral v sezonah 97-99. Poleg osebnega rekorda, je Milko na omenjeni tekmi z atraktivnim zabijanjem poskrbel tudi za navdušenje, tako med navijači kot tudi med soigralci, med katerimi so takrat bile tudi legende lige NBA – Steve Nash, Jason Kidd in Kevin Johnson. Navdušiti pa je uspel tudi komentatorja tekme, ki ga je oklical kar za slovenskega Dr. J-ja (Julius Erving)!

milic

(foto: bbs.clutchfans.net)

Seveda smo o tem, kako se spominja časov v krstni NBA sezoni ter omenjene tekme in zanj značilnega zabijanja povprašali tudi prvega Slovenca, ki je zaigral onkraj luže: »V tistem obdobju sva s Stevom Nashom, kot rookieja, poizkušala vsako minuto na parketu kar najbolje izkoristit, saj je bila ob Jason Kiddu, Kevin Johnsonu, Cliff Robinsonu, Danny Manningu in drugih konkurenca zares velika.« O omenjeni tekmi, ko sta mu nasproti stala Stojko Vranković, ki naj bi bil po Miličevih besedah navkljub neverjetni karieri v Evropi tretiran kot rookie, ter kasnejši večletni soigralec Charlie Smith, je Milič dejal, da so bili to tudi časi, ko je znal lepo zadevati tudi od daleč, kar kasneje ni bila njegova odlika ter dodal: »Soigralci so nas v garderobi zmeraj »bockali«, še posebej ker smo bili rookie-ji. Spomnim se, da so mi po tekmi dejali, da bom moral na treningih, čeprav sem dosegel 13 točk, še vedno nositi torbe in žoge

Spomnimo, Milič je bil leta 1997 na naboru s strani Philadelphie 76ers izbran kot 34. košarkar, a se je po polovici sezone preselil v Phoenix. Statistiki lige NBA, so Miliču zabeležili 44 tekem redne sezone, na katerih je v 216 minutah dosegel 108 točk, ter dodal 30 skokov, 14 asistenc, 13 ukradenih žog ter 1 blokado. Milič je prav tako zbral tudi dva nastopa v končnici lige, kjer je na dveh tekmah dosegel 4 točke ter po 1 skok in ukradeno žogo.

milic kartica

Zbirateljska kartica iz leta 1999