Throwback Thursday: Na parketu preživel kar 61 minut!

Rubrika:

Danes smo se ozrli v preteklost in preverili, kaj se je zanimivega dogajalo na današnji dan. Ker je trenutno košarkarski svet osredotočen na finale lige NBA, smo preverili kaj se je pred leti čez lužo dogajalo na 4. junij.

4. junij, 1976

5. tekma finala med Bostonom in Phoenixom se je v košarkarsko zgodovino zapisala, kot takrat najdaljša finalna tekma v zgodovini lige NBA, saj je bil zmagovalec odločen šele po treh podaljških. Na tekmi je svojevrsten rekord takrat postavil tudi košarkar Phoenixa Gar Heard, ki je z zadetkom ob zvoku sirene izsilili tretji podaljšek. Hearad je namreč postavil rekord v času preživetem na parketu v finalu-igral je kar 61 minut! Prvaki so leta 1976 postali kelti, serijo pa so dobili s 4:2.

4. junij, 1987

Jezerniki iz Los Angelesa so na ta dan dosegli rekord final, saj so iz igre metali s kar 61.5% uspešnostjo, pri tem pa je Michael Cooper izenačil še en rekord – v drugi tekmi finala proti Bostonu, ki so jo jezerniki dobili s 141-122, je Cooper v 2. četrtini dosegel kar devet asistenc, tekmo pa končal s šestimi zadetimi trojkami iz sedmih poizkusov. Odstotek zadetih metov, ki so ga na tej tekmi dosegli jezerniki, ostaja drugi najvišji v zgodovini final lige NBA, Cooper pa s šestimi zadetimi trojkami prav tako ostaja na drugem mestu po zadetih trojkah v finalu.


4. junij, 1995

Na ta dan se je ekipa Orlando Magic, po zgolj šestih letih po ustanovitvi franšize uvrstila v finale, potem ko so na sedmi tekmi finala vzhodne konference s 105-81 premagali Indiano. Najboljši strelec tekme je bil s 25 točkami takrat 23-letni Shaquille O`Neal, njegov soigralec Dennis Scott pa je na tekmi postavil rekord končnice lige NBA – v 65 poizkusih za tri točke je zadel 28 metov!

1995 Eastern Conference Semi-Finals Game 3: Orlando Magic vs. Chicago Bulls

4. junij, 1997

Na ta dan so pri NBA naznanili, da bosta ekipi Dallas Mavericks in Houston Rockets 6. decembra istega leta, tekmo rednega dela sezone odigrali v Mehiki. Napovedana tekma se je v košarkarsko zgodovino zapisala, kot prva tekma rednega dela sezone odigrana na mehiških tleh. Mehika se je tako pridružila Japonski, ki je do takrat edina (poleg ZDA in Kanade) gostila NBA tekmo rednega dela sezone.