Tesen poraz proti Litvi, s Srbijo za četrtfinale

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Reprezentanca fantov U16 je na zadnji tekmi skupinskega dela tekmovanja, po izjemnem boju, za točko žal klonila proti Litvi (64:65). Slovenija je v skupini C zasedla tretje mesto in se bo na torkovi tekmi osmine finala, ob 14.15 uri pomerila s Srbijo. Obračun bo mogoče v spletnem prenosu spremljati tudi na naši Facebook strani,

Zadnjo tekmo skupine C so bolje začeli litovski košarkarji, ki so v uvodnih minutah dobro izkoriščali višinsko prednost pod obročem in tako prišli do rezultatske prednosti. Naši fantje so v napadu napravili kar precej napak, po minuti odmora na zahtevo selektorja Dejana Gašparina, pa so se le otresli začetne treme in na krilih glasnih slovenskih navijačev minuto pred koncem prve četrtine prišli do izenačenja (16:16). Jošt Flerin je v zadnjem slovenskem napadu ob zvoku sirene zadel met za tri točke in Slovenija je po prvih desetih minutah igre vodila z 19:17.

Slovenci so drugo četrtino začeli v visokem ritmu, z delnim izidom 9:3 povedli z 28:20 in do konca prvega polčasa nadzarovali potek tekme. Pri Sloveniji, ki je ob polčasu vodila s 36:34, je največ točk dosegel Mark Filip Ivankovič (10), odlično pa sta v prvih dvajsetih minutah igrala Saša Ciani (6 točk, 8 skokov) in Tibor Mirtič (6 točk, 7 skokov).

Naši fantje so dominirali tudi na začetku drugega polčasa in z moštveno igro po šestih minutah igre povišali prednost na +13 (50:47). Saša Ciani je v tem delu tekme že dosegel dvojnega dvojčka (12 točk, 11 skokov), poleg Ivankoviča se je v napadu razigral David Križanič in s sedmimi točkami pripomogel k visoki prednosti Slovenije (54:44). V prvi minuti četrte četrtine je po lepi podaji Cianija svojo deseto točko dosegel Tibor Mirtič in tako kot drugi slovenski košarkar v statistiko vpisal dvojnega dvojčka (11 točk, 12 skokov). Kljub visokemu vodstvu Slovenije pa se litovski košarkarji niso predali in dve minuti pred koncem tekme najprej ujeli Slovence nato prvič po prvi četrtini povedli za tri točke (60:63). Dobro minuto pred koncem so naši fantje zaostajali za dve točki, po dobri podaji Mirtiča do Ivankoviča, je priložnost za izenačenje z blokado preprečil visoki litovski center. Na drugi strani je Litva s prostimi meti povedla za štiri točke, 65:61, v naslednjem napadu pa je trojko z velike razdalje dosegel Urban Klavžar, tri sekunde pred koncem znižal na 64:65, a je na koncu zmanjkalo časa za preobrat. Kljub porazu so naši fantje prikazali odlično predstavo, tekmovanje pa se sedaj šele začenja saj je najpomembenjša prav tekma osmine finala, ki jo bodo naši fantje odigrali v torek, ob 14.15 uri. Za vstop v četrtfinale se bodo pomerili s Srbi, ki so v skupini D, skupaj z Grčijo, Bosno in Hercegovino in Francijo, zasedli drugo mesto (2 zmagi in 1 poraz).

EP U16, A divizija, prvi del:

1. krog, 9.8.
Slovenija – TURČIJA 52:74

2. krog, 10.8.
SLOVENIJA – Estonija 68:63

3. krog, 11.8.
Slovenija – LITVA 64:65
Slovenija: Flerin 6, Sivka, Haskić, Klavžar 9, Višnikar, Rudović, Križanič 11, Ivankovič 11, Ciani 13, Mirtič 11, Klobućar, Oberlajt 3

Pri Sloveniji so so štirje košarkarji presegli mejo desetih točk, največ jih je dosegel Saša Ciani, 13 (12 skokov). David Križanič, Mark Filip Ivankovič in Tibor Mirtič (12 skokov) so dosegli po 11 točk, Urban Klavžar jih je prispeval 9.