Srebro zlatega sijaja, Glas v peterki prvenstva!

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca fantov do 18 let je evropsko prvenstvo zaključila s porazom proti Nizozemski. Varovanci Tomaža Fartka se v domovino vračajo s srebrnimi medaljami, prihodnje leto pa bodo ponovno nastopili v elitni diviziji. Gregor Glas je bil izbran v idealno peterko prvenstva.

EP U18, B divizija, finale, 5.8.
Slovenija – NIZOZEMSKA 57:86 (15:23, 11:19, 12:25, 19:19)
Slovenija: Vujačić 20 (5 skokov), Jogan 10, Prepelič 6, Samar 5, Strel 4, Stavrov in Kuralt po 3, Ličen, Glas in Nemanič po 2, Jančar Jarc, Šikanić.

Slovenska reprezentanca je tekmo proti Nizozemski začela zelo podobno kot včerajšnje polfinale proti njeni sosedi Belgiji. Trinajst zaporednih točk Nizozemcev je Slovenijo že na samem začetku pahnilo v visok zaostanek, po katerem se je težko pobrati. S košem in trojko sta odgovorila Vujačić in Prepelič, ki sta po štirih minutah igre dosegla prve slovenske točke. Nizozemci so dosegli šest zaporednih točk in prišli do najvišje prednosti v prvi četrtini (21:5), nato pa so bile na vrsti slovenske minute. Po zaslugi Petra Vujačića so Slovenci dosegli osem točk zapored in se nekoliko približali. Na prvi dvominutni odmor so Nizozemci nesli deset točk prednosti.

Vse je kazalo, da se bo ponovnilo dogajanje iz polfinale tekme, na kateri so Slovenci v drugi četrtini ujeli Belgijce. Po košu Vujačića, ki je v prvem delu dosegel 13 točk in bi edini razpoloženi slovenski košarkar, se je zaostanek stopil na štiri točke. Nizozemci so strnili svoje vrste in zaustavili nalet Slovencev. Majhen zaostanek je hitro zrasel in ob koncu druge četrtine je znašala že 18 točk. V prvi polovici tekme so Nizozemci pomolnoma zaustvili Glasa, ki je dosegel le dve točki s protih metov, zgolj pri točki je prvih dvajset minut zaključil Žiga Samar. Glavno nizozemsko orožje v napadu je bil dober odstotek meta iz igre. Zadeli 55% vseh poskusov, naši košarkarji pa zgolj 35.

Glavni odmor in sestanek v garderobi ni prinesel sprememb. Nizozemska prednost je rasla in bila na polovici tretje četrtine že 29. Nizozemci so imeli vse niti igre v svojih rokah in si že pred začetkom zadnje četrtine priigrali izdatno razliko, ki jim je omogočila miren zaključek tekme.

V zadnji četrtini je selektor Tomaž Fartek priložnost za igro ponudil tudi košarkarjem, ki so na tem EP igrali manj. Nizozemci kljub visokem vodstvu niso popuščali. Zadevali so iz vseh položajev in šest minut pred koncem je bilo +40. De Vries je za okroglo prednost dosegel že svojo osmo trojko. Zaključek tekme je bil zgolj še formalnost, kljub temu pa so Slovenci z borbeno igro oblažili visok poraz. Tekma se je zaključila z rezultatom 86:57.

Pri Slovencih je 20 točk dosegel Petar Vujačić, 10 jih je dodal Adrian Jogan.

Slovenski košarkar Gregor Glas je bil izbran v idealno peterko evropskega prvenstva divizije B.