Srbski strokovnjak v Postojni predaval trenerjem mlajših selekcij (FOTO)

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Še drugi zaporedni vikend v Postojni je bil košarkarsko obarvan. V minulem je tam gostovala klinika za košarkarske trenerje, ki bodo v novi sezoni vodili klubske selekcije do 13 in 15 let.

Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije je tudi tokrat 210 slušateljem s pridobljenimi evropskimi sredstvi zagotovilo brezplačno udeležbo. Na kliniki so ti imeli priložnost prisluhniti kakovostnim predavanjem in sodelovati na različnih delavnicah, ki jim bodo pri njihovem delu z otroki pomagale ne le na igrišču, temveč tudi izven njega.

Oba dneva sta se začela s predavanjem priznanega srbskega profesorja Nenada Trunića, ki je v dvorani Šolskega centra Postojna v soboto predaval na temo povezovanja telesne priprave, individualne tehnike in sprejemanja odločitev skozi specifične vaje, v nedeljo pa o metodikah učenja obrambnih rotacij. Za obema predavanjema so bili trenerji razdeljeni v skupine, znotraj katerih so sodelovali na osmih različnih delavnicah.

Eno izmed delavnic je vodil tudi Trunić, poleg njega pa so se povsem košarkarskih tem dotaknili še Nejc Kobal (Napadalni sistem za U15 in razvijanje igralcev znotraj sistema), Primož Samar (Vaje za razvoj razmišljanja organizatorja igre), Aljaž Belingar (Nova pravila v kategorijah U15 in U13) in Domen Zevnik (Igra brez žoge). Da je izobraževanje zbranim trenerjem podajalo znanje tudi za delo izven košarkarskega igrišča, so z vodenimi delavnicami skrbeli še Samo Masleša (Gibalna raznolikost kot sredstvo za izboljšanje varnosti in motivacije ter celosten razvoj mladih košarkarjev), reprezentančni trener za telesno pripravo Anže Zdolšek (Krepitev pomembnejših mišičnih skupin pri mlajših košarkarjih) in športna psihologinja Andreja Holsedl (Psihološke lastnosti in sposobnosti pri košarkarju: poznavanje in razvijanje).

»Za uspeh v vrhunskem športu je potrebno, da se poklopi več stvari. Psihološka priprava je zagotovo ena izmed tistih, za katero mora biti dobro poskrbljeno,« uvodoma pove športna psihologinja Holsedlova ter nadaljuje: »Na delavnicah smo govorili o tem, kaj lahko trener stori, da kar najbolje vpliva na psihološke lastnosti otrok – samozavest, komunikacijo in osredotočenost. Skupaj smo skušali izluščiti, kaj lahko za to naredijo na treningih, kako sestavijo vaje in kako komunicirajo z otroki na treningih ter tekmah.«

Za največ smeha je bilo zagotovo poskrbljeno na delavnici Masleše, sicer doktorja kineziologije in mojstra juda. Trenerji so med drugim spoznavali kako pravilno pasti, da ta dogodek ne vodi v poškodbo. »Sam sem pri športni vzgoji otrok zagovornik multidisciplinarnega pristopa. Za celovit razvoj športnika je potrebna vsestranskost. Drugo leto zapored tako z Zvezo košarkarskih trenerjev Slovenije izvajamo delavnico, na kateri prikazujemo različne padce, igro v kontaktu,« pove Masleša, ki je letos za košarkarsko igro prilagodil tudi program, ki ga sicer izvajajo pri podmladku nizozemskega nogometnega velikana Ajaxa.

»V Postojni smo se srečali z delavnicami različnih vsebin. Spoznali smo nove vaje, ki jih bomo lahko uporabili pri našem delu, da bodo naši otroci na igrišču boljši in bolj zadovoljni,« je o dogajanju v Postojni povedal Primož Jurca iz KK Vrhnika, njegov trenerski kolega Darin Lah iz Košarkarske šole Borut Besedič – Čiro pa je dodal: »Vsako leto iz teh seminarjev odneseš kaj novega. So izredno dobra izkušnja. Najbolj mi je bilo všeč predavanje z univerzalnimi vajami, ki niso striktno košarkarske. Na eni delavnici smo se dotaknili vaj za posebne mišične skupine, na drugi pa spoznali tudi nekaj elementov rokoborbe, s katerimi bomo zagotovo lahko popestrili treninge.«

Prvi konec tedna v novembru bo v Postojni na sporedu še tretja licenčna klinika, ki bo namenjena trenerjem selekcij do 9  in 11 let.