Srbija s slovensko močjo evropski prvak, Maja Erkič ambasadorka EP 2023

Rubrika: Ženska košarka

Srbske košarkarice so nove evropske prvakinje! V finalu so s 63:54 porazile Francijo in tako ponovile uspeh iz leta 2015. Še več: Srbija je na zadnjih petih evropskih prvenstvih osvojila tri kolajne – dve zlati in bron, enkrat pa bila četrta! Francija je izgubila peti zaporedni finale Eurobasketa; dvakrat jo je ugnala Srbija, trikrat Španija.

Belgija je osvojila bron po zmagi proti Belorusiji, peta je BIH, šesta Rusija, sedma Španija, osma pa Švedska. Slovenija je pristala na 10. mestu, Teja Oblak je 2. asistentka tekmovanja.

V peterki prvenstva so ob Sonji Vasić pristala še Francozinja Endene Miyem, Belgijki Emma Meesseman in Julie Allemand ter Jonquel Jones, reprezentantka BiH, ki je tekmovanje sklenila z impresivno statistiko: 24.3 točke in 16.8 skoka na tekmo!

EuroBasket, finale, 27.6.
Francija – SRBIJA 54:63 (11:14, 15:17, 14:17, 14:15)
(Vukosavljevic 15, Johannes 13; Anderson 18, Brooks 15, Vasić 12, Dabović 9).

V finalu so varovanke Marine Maljković navdušile, Francijo pa deklasirale. Temu v prid govorita dve dejstvi: le 54 doseženih točk Francije in kar 19 izgubljenih žog. Tekma je bila odločena sredi 3. četrtine, ko je Srbija po Nevene Jovanovič povedla 28:46!

“Najprej čestitke Franciji za osvojeno novo medaljo in za kontinuiteto, ki so jo pokazale tekmice. Vedele smo, da če bomo nadzorovale igro in naredile majhne stvari, bo to ena naših lažjih iger na tem turnirju. Ker bi se lahko sprostile in uživale, nismo bile pod nobenim pritiskom. Uresničile so se nam sanje, da ta generacija sklene zgodbo na tak način,“ je povedala 32-letna Sonja Vasić, MVP tekmovanja!

Del zaslug za naslov gre tudi slovenskemu strokovnjaku Novomeščanu Tomažu Brincu, ki je tudi to pot poskrbel za izjemno fizično pripravo srbskih reprezentantk!

Naslednje evropsko prvenstvo, leta 2023, gostita Slovenija in Izrael, v soboto zvečer se je slovesnosti v Valencia udeležila tudi nekdanja kapetanka naše izbrane vrste Maja Erkič, ki bo ambasadorka EuroBasketa 2023!