Srbija je bila premočna

s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca deklet do 20 let je v soboto, 7. julija, začela z nastopi na evropskem prvenstvu, ki ga gosti madžarski Sopron. Na prvi tekmi v skupini A so se Slovenke pomerile s Srbijo in izgubile s 65:72. Že jutri čaka Slovenijo obračun z Rusijo, v ponedeljek pa se bodo evropske podprvakinje pomerile še z Nemčijo. V izločilne boje se uvrstijo vse štiri reprezentance.

EP DU20, prvi del, 1. krog, 7.7.
Slovenija – SRBIJA 65:72 (19:24, 20:19, 9:12, 17:17)

Strelke za Slovenijo: Krošelj 20 (9 podaj), Friškovec 17, Goršič in Zoran po 9, Kozina Bubnič 8, Cvijanović 2, Einfalt, Gabrijel, Dautović, Jesenšek, Pamić, Špoljar.

Slovenska ženska reprezentanca do 20 let je s tekmo proti Srbiji začela z nastopi na evropskem prvenstvu. Aktualne evropske podprvakinje so bile na prvem srečanju neuspešne.

Varovanke Predraga Radovića so nervozno odprle prvo tekmo na prvenstvu stare celine. Srbija je hitro povedla s 7:0, prvi koš na evropskem prvenstvu za Slovenke pa je po dveh minutah in pol dosegla Teja Goršič. Slovenske košarkarice tudi v nadaljevanju prve četrtine niso našle odgovora na srbsko igro. Dobrih pet minut do konca prve četrtine so Srbkinje prvič povedle z dvomestno razliko (16:6), ob koncu prvega dela pa je Srbija vodila s 24:19.

V drugih desetih minutah so evropske podprvakinje strnile svoje vrste in zaigrale bolje v obrambi, stekla pa je tudi igra v napadu. Štiri minute in pol do konca prvega polčasa so Slovenke po košu Aleksandre Krošelj prvič na srečanju povedle (32:31). Izenačeno drugo četrtino je na koncu s 43:39 dobila srbska reprezentanca. Krošljeva je že v prvem polčasu dosegla 16 točk.

V tretji četrtini sta se ekipi večino časa izmenjavali v vodstvu, proti koncu tretjega dela pa so Slovenke zopet nekoliko padle v igri, kar so Srbkinje znale izkoristi in so po 30 minutah vodile s sedmimi točkami naskoka.

Srbija je dobrih osem minut do konca obračuna vodila že z 11 točkami prednosti, a so Slovenke zopet stopile na plin in s košem Lare Kozina Bubnič in dvema trojkama Zale Friškovec prednost zaostanek zmanjšale le na 3 točke (61:58). V zaključku obračuna so imele več moči srbske košarkarice, ki so na koncu zmagale z 72:65. Srbkinje so zbrale kar 20 skokov več (50:30).

Za Slovenijo je največ točk dosegla Aleksandra Krošelj (20 točk, 9 podaj), Zala Friškovec je prispevala 17 točk, Teja Goršič in Tinkara Zorana sta se ustavili pri devetih.

Jutri ob 20.15 se bo slovenska reprezentanca pomerila z Rusijo.

Izjava po tekmi:

Predrag Radović, selektor reprezentance deklet do 20 let:
Pohvalil bi punce za vso vloženo energijo in borbenost. Zmanjkale so malenkosti, da bi tekmo prelomili v našo korist. Srečanje je odločil skok, ki so ga Srbkinje dobile s 50:30, imele so tudi veliko število prostih metov. Tu imamo še ogromno rezerve. Tekma je bila odlična za začetek evropskega prvenstva, imela je pravi naboj. Glavo gor, moramo vztrajati in v nadaljevanju popraviti napake iz današnje tekme.