Športni direktor Saša Dončić očitno našel novega Američana

Rubrika: Reprezentanca

Center Maccabija Josh Nebo naj bi oblekel dres Slovenije in ji pomagal do nastopa na olimpijski igrah, poroča litovski novinar Donatas Urbonas, vest pa je prva objavila spletna stran BasketNews.

Tudi nigerijski potnik list

Josh je član Maccabija, star je 26 let, visok 206 centimetrov. Rojen je bil v Houstonu, premore ameriški in nigerijski potni list, zdaj bo očitno dobil še slovenskega.

V rednem delu Evrolige je Nebo v povprečju beležil po 11,1 točke in 7,3 skoka.

Nebo se je šolanju v ZDA odpravil v Evropo. Sprva je odigral sezono (2020/21) v ekipi Hapoel Eliat, za tem je bil član Žalgirisa (2021/22). Dve leti že nosi dres Maccabija.

Tobey in Morgan

V zadnjem ciklusu sta Sloveniji pomagala dva naturalizirana igralca. Mike Tobey se je s Slovenijo uvrstil na olimpijske igre v Tokiu, igral je tudi na Eurobasketu 2022 in svetovnem prvenstvu 2023. Nazadnje je ta košarkar Crvene zvezde igral za našo izbrano vrsto na kvalifikacijah za EP 2025.

Jordan Morgan je prav tako zastopal Slovenijo v kvalifikacijah za EuroBasket 2022 in kvalifikacijah za svetovno prvenstvo FIBA 2023, je pa bil Morgan večkrat bolj zlata rezerva kot pa realna opcija.

Rokopis športnega direktorja

Pričakovati je, da Slovenija za kvalifikacije za olimpijske igre sestavi kvalitetno zasedbo. V tej luči gre razumeti tudi angažman Američana iz Maccabija. To bo tudi ena prvih kadrovskih potez novega športnega direktorja Saše Dončića. Pred njim je glavne kadrovske poteze na Košarkarski zvezi Slovenije vlekel Rašo Nesterović in bil pri tem uspešen. Le želimo si lahko, da bo Dončić tako uspešen pri izbiri.

 

 

Med 2. in 7.7.

#mojtim si bo drugi zaporedni nastop na olimpijskih igrah seveda še moral priboriti. Med 2. in 7. julijem bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića igrali na kvalifikacijskem turnirju v Grčiji, kjer jim bosta nasproti najprej stali reprezentanci Nove Zelandije in Hrvaške. V grškem Pireju bodo prav tako zaigrale reprezentance Egipta, Grčije in Dominikanske republike. Kvalifikacijski turnirji bodo sicer potekali še v španski Valenciji, latvijski Rigi in portoriškem San Juanu. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča.

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIJSKI TURNIRJI

ŠPANIJA – VALENCIJA

Skupina A: Libanon, Angola, Španija

Skupina B: Finska, Poljska, Bahami

LATVIJA – RIGA

Skupina A: Gruzija, Filipini, Latvija

Skupina B: Brazilija, Kamerun, Črna gora

GRČIJA – PIREJ

Skupina A: SLOVENIJA, Nova Zelandija, Hrvaška

Skupina B: Egipt, Grčija, Dominikanska republika

PORTORIKO – SAN JUAN

Skupina A: Mehika, Slonokoščena obala, Litva

Skupina B: Italija, Portoriko, Bahrajn

Slovenija bo v Grčiji nastopila v skupini A, prvo tekmo pa bo igrala v torek, 2. julija, ob 21. uri po lokalnem času proti Hrvaški. Po dnevu premora 3. julija, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, pa se bo v četrtek, 4. julija, ob 17.30 po grškem času pomerila še z Novo Zelandijo.  Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem dnevu 5. julija, bosta v soboto, 6. julija na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

26.7. v Pariz

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.