“Splash brothers” – najboljša “brata” v zgodovini NBA?

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna, Novice
.

unnamedDamir Rađenović je rojen 1976. leta v Postojni. Prve košarkarske korake je naredil v KK Ilirija, nato pa je 6 let igral za vse mlade selekcije Union (takrat Smelt) Olimpije. Košarko je več let igral tudi na univerzi v ZDA, zdaj pa je strokovni komentator NBA tekem na Sportklubu. Kljub zrelim letom je še vedno aktiven igralec.


“Splash brothers” – najboljša “brata” v zgodovini NBA?

Golden State Warriors je na polovici sezone v NBA ekipa z najboljšim izkupičkov zmag in porazov. Razlogov za njihov uspeh je veliko, a glavni sta duet “Splash Brothers”, ki ga tvorita Steph Curry in Klay Thompson.

Klay Thompson je v tej sezoni bil trikrat izbran za igralca tedna v NBA. Proti Sacramentu je dosegel nov rekord lige NBA po številu doseženih točk v eni četrtini – kar 37, vendar je šele drugi najboljši igralec v ekipi za Curryjem, ki je trenutno eden glavnih kandidatov za naslov MVP-ja rednega dela sezone. Zato se nam poraja zanimivo vprašanje – ali gledamo najboljši branilski dvojec v zgodovini NBA?

foto: nba.com
foto: nba.com

Vprašanje je težko, saj je v vsakem odgovoru nanj možno najti subjektivnost, (ne)popačeno zgodovino lige NBA in veliko različnih poti, kako priti do natančnega zaključka.

Osredotočili se bomo na eno pot iskanja odgovora. Vodilo bo njuna skupna statistika, bolj natančno PER (Player Efficiency Rating).

PER lahko primerjajmo s Performance Index Rating (PIR) kot ga računa Evroliga, v obeh primerih pa računata učinkovitost igralcev na parketu. Formula za PIR je naslednja:

Performance Index Rating  (PIR) = (Točke + Skoki + Asistence + Ukradene žoge + Blokade + Osebne napake narejene nad igralcem) – (Zgrešeni meti iz igre + Zgrešeni prosti meti + Izgubljene žoge + Blokirani meti + Dosojene osebne napake igralca)

Že PIR formula je kar dolga in za koga tudi zapletena, a Američani ne bi bili to, kar so, če ne bi košarkarske statistike spremenili v novo znanost. Za to je poskrbel John Hollinger, današnji podpredsednik košarkarskih operacij pri moštvu Memphis Grizzlies, ki je leta 1996 ustanovil spletno stran Alleyoop in iz hobija začel iskati ultimativno košarkarsko statistiko, ki bi resnično pokazala, kako dober je določeni igralec. Prišel je do sledeče, nore formule:

Player Efficiency Rating (PER) =  (1 / minute) * [ zadeti meti za 3 točke + (2/3) * asistence + (2 – koeficient * (ekipa_asistence / ekipa_zadeti meti iz igre)) * zadeti meti iz igre + (prosti meti *0.5 * (1 + (1 – (ekipa_asistence / ekipa_zadeti meti iz igre)) + (2/3) * (ekipa_asistence / ekipa_zadeti meti iz igre))) – vrednost posesti žoge * izgubljene žoge – vrednost posesti žoge * % skokov v obrambi * (vrženi meti iz igre – zadeti meti iz igre) – vrednost posesti žoge * 0.44 * (0.44 + (0.56 * % skokov v obrambi)) * (vrženi prosti meti – zadeti prosti meti) + vrednost posesti žoge * (1 – * % skokov v obrambi) * (skupaj skokov – skoki v napadu) + vrednost posesti žoge * % skokov v obrambi * skoki v napadu + vrednost posesti žoge * ukradene žoge + vrednost posesti žoge % skokov v obrambi * blokade – osebne napake * ((prosti meti v ligi / osebne napake v ligi) – 0.44 * (prosti meti v ligi / osebne napake v ligi) * vrednost posesti žoge)]

foto: nba.com
foto: nba.com

Zapleteno, mar ne? A to je šele začetek, saj je potrebno upoštevati tudi tempo igre, različna povprečja v NBA in še nekaj dejavnikov, za katere bi potrebovali posebno kolumno.

Ob upoštevanju dejstva, da bosta Curry in Thompson udeleženca all-star tekme v New Yorku, smo prišli do ugotovitve, da je samo 20 branilskih parov iste ekipe v isti sezoni skupaj nastopilo na tekmi vseh zvezd. Na podlagi tega in njihovih PER številk, lahko prikažemo, da sta “Splash” brata najboljši branilski dvojec v zgodovini lige NBA. To je, seveda, statistična pot, vendar pa številke kažejo sledeče:

Sezona Organizator igre Branilec PER
GSW 2015 Steph Curry Klay Thompson 50.3
POR 1991 Terry Porter Clyde Drexler 43.8
DET 2008 Chauncey Billups Richard Hamilton 41.8
PHX 1978 Paul Westphal Walter Davis 45.9
PHX 1979 Paul Westphal Walter Davis 45.6
PHX 1980 Paul Westphal Walter Davis 41.2
NJN 2007 Jason Kidd Vince Carter 42.4
DET 2006 Chauncey Billups Richard Hamilton 41.6
PHX 1992 Jeff Hornacek Dan Majerle 36.7
PHX 1993 Terry Porter Clyde Drexler 37.7
DET 2007 Chauncey Billups Richard Hamilton 39.4
NYK 1975 Walt Frazier Earl Monroe 37.6
LAL 1974 Jerry West Gail Goodrich 40.9
PHI 1983 Maurice Cheeks Andrew Toney 36.5
BOS 2011 Rajon Rondo Ray Allen 33.5
PHX 1981 Dennis Johnson Walter Davis 35.4
DET 1990 Isiah Thomas Joe Dumars 34.5
DET 1991 Isiah Thomas Joe Dumars 35.4
LAL 1998 Nick Van Exel Eddie Jones 40.9
IND 1977 Don Buse Billy Knight 34.2
DET 1993 Isiah Thomas Joe Dumars 33

Vir: Tom Haberstroh, ESPN.com; Basketball-Reference.com

Glede na sezono, ki jo igrata Curry in Thompson, dejansko lahko ugotovimo, da igrata na višji ravni kot katerikoli branilski dvojec v zgodovini NBA. In nekaj imen v zgornji tabeli je res impresivnih.

Vendar gre za statistične podatke ene sezone (v primeru Curryja in Thompsona celo manj), za bolj definitivne odgovore je potrebno pogledati tudi v prihodnost, saj so največje legende NBA košarke postale “nesmrtne” prav zaradi tega, ker so visok nivo vzdrževale več let, nekatere celo več kot desetletje. A tudi v tem primeru čas dela za Curryja in Thompsona …

foto: nba.com
foto: nba.com

Mlajši Thomspon šteje 24 let, z Golden Stateom pa ga pogodba veže še za 4. Svoja najbolj produktivna leta bo odigral pri ekipi iz Kalifornije. Njegovo tehnično znanje je kot nalašč za dolgo NBA kariero – pri 201 centimetrih ima skoraj popoln izmet. Glede na to, da fizične sposobnosti niso najmočnejša točka, čeprav je sposoben tudi zaključka z močnim zabijanjem, staranje ne bo veliko vplivalo na njegovo igro, kot je to primer pri ostalih igralcih, ki na začetku kariere “letijo”. V celotni NBA karieri je manjkal le na dveh tekmah, kar pomeni, da mu tudi zdravje služi. Prav tako pa je tudi dokaj realna osebnost, kar ne moremo reči za vsakega 24-letnega NBA košarkarja. Soigralec Draymond Green ga je opisal z besedami: “Ko ga človek pogleda ne ve, ali je ravnokar zabil 50 točk ali pa nobene.” Zato bo lahko na visoki ravni igral še nekaj časa.

foto: warriorsworld.net
foto: warriorsworld.net

Curry ima pogodbo z Bojevniki do poletja leta 2017, vendar bo odšel le, če zavrne maksimalno pogodbo, ki mu jo bodo gotovo ponudili, kar pa je manj verjetno, zato tudi on lahko v moštvu ostane še dalj časa. Čeprav je visok 191 cm in je v preteklosti že imel težave s poškodbami gležnja, pa sta njegova improvizacija in kreativnost  garancija, da se bo lahko prilagodil igri glede na svoje zdravstveno stanje. Zato je v zadnjih dveh sezonah in pol manjkal le na osmih tekmah. O njegovem hitrem izmetu in dejstvu, da je pri metu za tri točke do 1.000 zadetega meta prišel najhitreje v zgodovini NBA – 369 tekem, prejšnji rekord je držal Dennis Scott pri 457 tekmah -, pa sploh ni potrebno izgubljati besed.

Vsi znaki kažejo na to, da bosta Curry in Thompson soigralca še kar nekaj sezon. A različna osebna priznanja – igralec tedna – ne bodo dovolj, da bi ju v zgodovini omenjali kot eden najboljših ali celo najboljši branilski par. Potrebno bo še kar nekaj nastopov na all star tekmah, nekaj nagrad za najboljšega igralca lige (MVP) in tudi vsaj prstan ali dva. A lahko jima uspe, mi pa smo lahko temu priče.