Špela je full faca obeležila julij 2019, Jagodnik 68 v Trstu

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

 

Minuli mesec je na svoj način obeležila tudi košarkarska ekipa Špela je full faca, kjer so moči strnili košarkarski prijatelji, ki so se zbrali, da bi nastopili na dobrodelnem humanitarnem turnirju.

„Prijatelj Matteo Zanini me je pred časom vprašal, če bi morda uspel sestaviti ekipo za nastopanje na humanitarnem veteranskem turnirju, ki so ga organizirali v Trstu. Ker so mi tovrstni dogodki zelo pri srcu, sem se angažiral in h sodelovanju uspel privabiti nekaj zvenečih lokalnih imen. Rezultat je bil seveda v drugem planu, saj je šlo za dobrodelni namen. Ker pa smo športniki po duši in horoskopu, smo zadevo znali vzeti dovolj za res, da smo – za moje pojme – odigrali zelo enostavno, a kvalitetno in čisto košarko. Ne glede na to da smo govorili praktično štiri jezike, smo na igrišču pokazali zelo zavidljivo stopnjo uigranosti in kombinatorike. Seveda je vse skupaj lažje, ko imaš na igrišču šolane igralce, ki poznajo univerzalen košarkaški jezik in je vse ostalo v resnici drugotnega pomena. Seveda sem zadovoljen z zmago, veliko bolj pa sem vesel da smo priložnost izkoristili da se – nekateri po res dolgem času – spet vidimo, kakšno rečemo in utrdimo vezi, ki smo jih znali splesti tekom naših karier. Hvala tudi Špeli, ki je prispevala znesek za prijavnino na turnir. Verjamem da smo njeno ime več kot dostojno zastopali,“ je o projektu povedal idejni vodja košarkarska duša z Obale Klemen Kladnik.
Kaj se je dogajalo?
Ekipa, ki jo zbral Kladnik, je zaigrala na mednarodnem turnirju International Charity Hoops turnir. Mišljen je bil kot turnir veteranskih ekip, vendar se je kasneje izkazalo, da bo to turnir mešanih ekip – amatersko-veteranski.

„Naša ekipa je bila mešana – sestavljali pa smo jo igralci iz Italije in Slovenije. Na igrišču smo tako lahko spremljali Gorana Jagodnika, Mira Jurića, Miloša Šporarja, Tomaža Strleta, zraven so bili še legenda slovenske zamejske košarke Alen Semec, bivši italijanski prvoligaški igralec in bivši kapetan tržaškega prvoligaša Marco Carra. Ekipo sta s klopi vodila Davide Vecchiett in Adriano Pigato, ki sta bila sicer predvidena kot igralca, vendar zaradi poškodb nista uspela pomagati na igrišču. Se je pa njuna pomoč pokazala kot dragocena predvsem v minutah odmora, ko smo se dogovarjali praktično v štirih jezikih. V prvi tekmi smo premagali ekipo Un canestro per te, humanitarnega društva iz Trsta, ki je tudi organiziralo turnir. Končni rezultat 95:78 pa v našo korist. Prvo četrtino smo se še malo lovili, saj smo tekmo začeli samo s šestimi igralci, bivši kapetan današnjega prvoligaša iz Trsta je namreč prišel direktno iz službe – na sredini druge četrtine. Ko smo se pa ogreli, ko smo ugotovili, da še vedno znamo in zmoremo, pa smo tekmo hitro pripeljali do mirnega konca,“ poroča Kladnik.

Finale so odigrali proti študentski ekipi CUS Trieste, ki jo je okrepil bivši prvoligaški igralec Nello Laezza. Tukaj so stvari relativno hitro postavili na svoje mesto in na koncu tekmo dobili z rezultatom 106:88. Mladeniči so jim nekaj preglavic povzročali s protinapad
Vsa zbrana sredstva (blizu 2000 EUR) se bodo namenila onkološkemu oddelku tržaške pediatrične bolnišnice Burlo Garofalo in projektom humanitarnega društva Un Canestro per te.

International Charity Hoops turnir:
Špela je full faca – Un canestro per te 95:78
Špela je full faca: Kladnik 4, Šporar 9, Jagodnik 28, Jurić 29, Strle 16, Semec 1, Carra 8. Trenerja: Pigato/Vecchiet

Špela je full faca – CUS Trieste 106:88
Špela je full faca: Šporar 8, Strle 16, Jurič 18, Jagodnik 40, Carra 13, Semec 6, Kladnik 5 Trener: Vecchiet

Foto: Megabasket in Panda Images