SP 2014: Boleč poraz Slovenije

Rubrika: SP Španija 2014

Na svetovnem prvenstvu v Španiji se je končalo predtekmovanje. V zadnjem kolu je slovenska reprezentanca doživela prvi poraz. Po strelskem mrku v zadnji četrtini je Litva slavila zmago s 67:64. V sobotni osmini finala se bodo tako naši fantje merili z Dominikansko republiko.

SP 2014, skupina D, predtekmovanje, 5. krog,4.9.
LITVA – Slovenija 67:64 (22:24, 14:20, 19:18, 12:2)

Litva: Pocius 7, Juškevičius 6, Kuzminskas, D. Lavrinovič 11, Mačiulis 4, Seibutis 6, Jasaitis 3, Motiejunas 5, K. Lavrinovič 5, Jankunas 6, Valančiunas 12, Vasiliauskas 2.
Slovenija: Balažič 3, Slokar 5, Nikolić, Prepelič, Murić, Blažič, Zupan 13, G. Dragić 12 (4 podaje), Z. Dragić 10 (6 skokov), Lorbek 14, Klobučar, Omić 7 (8 skokov).

Prvi in usoden

Košarkarji Slovenije so na svetovnem prvenstvu v Španiji doživeli prvi poraz. V zadnjem krogu predtekmovanja v skupini D na Kanarskih otokih so morali priznati premoč Litvi, ki je tako osvojila prvo mesto v skupini, Slovenija pa se v nadaljnje tekmovanje podaja kot druga ekipa iz Las Palmasa de Gran Canarie.

ZDA v četrtfinalu

Žal se je zgodilo tisto, česar so se ljubitelji slovenske košarke in vodstvo reprezentance najbolj bali. Avstralija je dopoldan nepričakovano izgubila z že odpisano Angolo, tako zasedla tretje mesto, Sloveniji in Litvi pa prepustila boj za prvo mesto oziroma za nezaželeno drugo, ki teoretično pomeni dvoboj s prvimi favoriti prvenstva, Američani, že v četrtfinalu.

Slovenija je bila tri četrtine tekme trdno v sedlu, v zadnjih desetih minutah pa je povsem odpovedala. V zadnji četrtini, ki jo je začela s sedmimi točkami prednosti, je dosegla vsega dve točki.

Varovanci selektorja Jureta Zdovca so bili izjemno motivirani in vso nakopičeno jezo po nepričakovanem porazu Avstralije hoteli stresti na evropske podprvake z lanskega evropskega prvenstva v Ljubljani, ki se je prav zanimivo začelo pred natanko enim letom.

V prvem polčasu je Slovenija do najvišje prednosti prišla tik ob koncu. Koš Gorana Dragića za 44:36 je pomenil hkrati tudi najvišje vodstvo katere koli ekipe do tedaj. To je bil sicer eden redkih zadetkov kapetana slovenske reprezentance in zvezdnika Phoenixa, ki je v prvih dvajsetih minutah metal zgolj 4:9 iz igre. Na srečo Slovenije, ki je v prvem polčasu dobila skok z 18:15, so bili dovolj razpoloženi Miha Zupan, Domen Lorbek, Alen Omić in Zoran Dragić.

500 Slovencev

V drugem polčasu se je boj na parketu skoraj povsem polne dvorane Gran Canaria Arena, v kateri je bilo dobrih 500 slovenskih navijačev in vsaj petkrat več Litovcev, še bolj vnel. Litva je skušala na vse načine obrniti potek srečanju, tudi z grobimi potezami, vendar je Slovenija še naprej igrala kakovostno, všečno in držala prednost na semaforju. Čeprav Goranu Dragiću še vedno ni stekel met, so ostali junaki nadomestili njegov slab večer. V 26. minuti so prišli do 53:44, v 28. je bilo 58:48, minuto kasneje 60:48, pred zadnjimi desetimi minutami pa je imela Slovenija sedem točk prednosti.

Odpovedali pri metu

Zadnja četrtina je bila ena najslabša Slovenije na tem prvenstvu. Izbranci selektorja Jureta Zdovca so v desetih minutah dosegli le en koš in tako zmago praktično podarili Litvi, ki je ta del igre dobila z 12:2. Slovenci so zgrešili nekaj odprtih metov, niso pa bili natančni niti izpod obroča in zmaga jim je spolzela iz rok. Litva je izenačila na 62:62 v 36. minuti, dve minuti pred koncem je povedla, 100 sekund pred iztekom časa pa odločila zmagovalca. Edini točki v zadnji četrtini je dosegel Goran Dragić 47 sekund pred koncem. Miha Zupan je imel v predzadnjem napadu met za vodstvo izza polkroga, toda zvezde očitno Sloveniji danes niso bile naklonjene in tudi ta poskus ni našel cilja.