SOBOTNA ZGODBA: Tone Krump, Domen Žerak in kosovski reprezentant – tudi to je KK Ajdovščina

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

Košarka ima v Ajdovščini bogato tradicijo, svoj čas so nekaj pomenili tudi na močni jugoslovanski košarkarski sceni. Nenazadnje so v 80. letih minulega stoletja igrali v 1. B jugoslovanski ligi! Danes je ekipa član 3. SKL, na klopi pa Tone Krump, ki že leto in pol deluje v Vipavski dolini.

Pripravil program

„Začeli smo lani. Želeli so podoben projekt, kot je bil v Grosupljem. Spisal sem ga in predstavil članom IO-ja, ki so to obravnavali in sprejeli. Potem so me vprašali, ali bi bil pripravljen to spraviti v življenje. Lotili smo se dela,“ pove Krump, ki še vodi člansko vrsto, a počasi vajeti predaja v roke mlajšim – v tem primeru je to Peter Ferjančič iz Vipave

„Predvsem si želimo, da bi imeli celotno urejeno piramido mlajših selekcij. Tu ima glavno vlogo Luka Hrovatin, ki v klubu že tretje leto profesionalno dela v klubu. Lahko se pohvalimo z ekipo U15, ki je prva klubska ekipa, ki je dovolj resno selekcionirana, nastopa pa tudi v mednarodni evropski ligi. Naša naloga pa je, da mlajšim selekcijam zagotovimo dobre pogoje,“ nadaljuje Krump. Vesel je, ker ima v selekcijah kar nekaj obetavnih fantov, zato jih počasi priključuje članski ekipi.

Andi za Kosovo

„Želimo, da se čim preje prebijemo v 2. SKL, da bi generaciji, ki prihaja, omogočili kaljenje in razvoj v 2. SKL. Ta liga je po moje mnenju najbolj primerno tekmovanje za razvoj mladih,“ poudari Krump, ki se lahko v članskem moštvu zanese na izkušeni dvojec Gregor Dežman&Domen Žerak. Ekipa ima tudi članskega reprezentanta. Andi Shehu igra za Kosovo, za njim sta tekmi proti Romuniji in Makedoniji. Fantu je 22 let, biva v Ajdovščini, košarkarsko srečo je poizkusil v Lastovki in Postojni, zdaj je pri Krumpu, ki je, to ne pozabimo, strokovni sodelavec Košarkarske zveze Kosova, kjer pomaga pri razvoju kadrov in ostalih sistemskih rešitvah.

Ajdovci so poleti v svoje vrste vabili rojaka Tomaža Bolčino, ki pa trenira sam in čaka primerno ponudbo. Je pa z ekipo mesec dni vadil Mitja Nikolić. „On je pomagal nam, mi pa njemu,“ doda Krump.

Začelo se je v garaži

Ne pozabimo: glavni podpornik kluba je podjetje Incom, ki vsak dan, tako je poročal Siol, iz svoje proizvodnje pošljejo v svet dva milijona kornetov, palčk, lončkov, banjic in drugih vrst sladoleda. Začetki podjetja pa segajo v leto 1991, ko je nekdanji košarkar Andrej Slokar (stric Uroša Slokarja) začel v domači garaži izdelovati sladoledne banjice za potrebe lastnega gostinskega lokala. Ostalo je zgodovina…

Le te pa se bodo spomnili prihodnji petek! 14. december 2018 bo za košarkarski klub Leone Ajdovščina prav poseben dan. „Na članski tekmi proti ekipi Slovana se bomo za vedno poklonili našemu dolgoletnemu predsedniku, trenerju in nenazadnje tudi igralcu Andreju Slokarju. Med polčasom bomo pod strop dvorane OŠ Šturje dvignili njegov dres s številko 12,“ so še javili iz Ajdovščine.