Slovenski ostrostrelec, ki ga cenijo in mu zaupajo v košarkarskih Atenah

v rubriki
Evropske lige, Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

Slovenski igralci so se raztepli po svetu s trebuhom za kruhom, eden do njih pa je tudi 24-letni Maj Kovačevič, ki smo ga našli v Grčiji. Nekdanji član Krke in Zlatoroga, bil je tudi kadetski in mladi reprezentant Slovenije, je prvo sezono član atenskega AO Pangratiou. »Klub ima dolgoletno tradicijo, nahajamo pa se v centru Aten v predelu, ki se imenuje Pagrati,« nam za začetek pove Maj.

2015_kovacevic_00

Maj Kovačevič in glavni trener Dinos Kalabakos (foto: osebni arhiv)

Zahtevno tekmovanje

»Trenutno zasedamo 4. mesto v drugi ligi (7 zmag in 5 porazov), ki šteje 14 ekip. Naš cilj je priti med najboljše tri. Liga je zelo izenačena. V vsakem moštvu sta po dva izkušena prvoligaška košarkarja. Še posebno težko je igrati v gosteh, ki te večinoma pričaka polna dvorana navijačev,« opiše delovne razmere, ki so ga pričakale po selitve s Slovaške na temperamentni jug.

Pred praznimi tribunami

Navijači so posebna zgodba na tem koncu Evrope. »Velikokrat nas po tekmi pričakajo pred dvorano ali se ustavijo na ulici, da bi čestitali za igro. V 10. krogu, ki smo ga igrali doma, je prišlo do pretepa med našimi in gostujočimi navijači. Policija je izpraznila dvorano, nato pa smo nadaljevali z igro. Liga nas je kaznovala tako, da bomo igrali 3 tri domače tekme pred praznimi tribunami,« nadaljuje Maj.

Prvi strelec ekipe

Trener ekipe je Dinos Kalabakos, bivši igralec Panathinaikosa, njegova košarkarska filozofija pa temelji na presingu vseh 40 minut. »Zato je sestavil ekipo le iz dveh izkušenih igralcev, temu pa je dodal košarkarje mojih let ali pa mlajše,« pripoveduje Novomeščan, ki ima pomembno vlogo v ekipi. Igral po 28.9 minute (največ med vsemi v moštvu), dosega po 11.6 točk, temu doda 2.1 skoka. Trojke meče z 38.5% natančnostjo (30/78). »Zadovoljen se s svojo vlog, saj dobivam največ minut na parketu, kjer pa vedno dam vse od sebe,« pristavi Maj.

2015_navijaci_pagrati

Zvesti navijači Pagratija (foto: BC Pagrati)

Z ladjo na tekmo

Grčija in igranje v tujini ponudi tudi zanimive situacije. Ena od teh je bilo tudi gostovanje na Kreti, kamor je Kovačevič s soigralci potoval kar z ladjo. »Vožnja je trajala celo noč, kar pa ni bilo zahtevno saj smo imeli sobo kot v hotelu in smo celo pot prespali,« pristavi Maj, ki ima z Grčijo pozitivne izkušnje.

Urejene razmere

»Ljudje v klubu so prijazni, saj se od prvega dne trudijo, da bi bilo izven parketa vse urejeno. Stanovanje in restavracija je na nivoju, tako da se s punco Zdenko počutiva dobro. Prosti čas preživljava ob morju ali v starem centru Aten,« še izvemo od Maja.