Slovenska reprezentanca prejela Bloudkovo nagrado!

Rubrika: Eurobasket

Na Brdu pri Kranju so nocoj podelili Bloudkove nagrade, ki so najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa. Bloudkovo nagrado 2017 je prejela tudi moška članska reprezentanca, ki je postala evropski prvak.

Slovenska košarkarska reprezentanca je od leta 1991 trinajstkrat nastopila na evropskih prvenstvih, a najboljši rezultat je dosegla 2017, in sicer z zmago. Do nje je prišla brez poraza – že od Helsinkov so se fantje odlično borili in ostali neporaženi, v finalu evropskega prvenstva v Istanbulu pa so premagali Srbijo in osvojili zlato. Članska reprezentanca v zasedbi Goran Dragić, Matic Rebec, Anthony Randolph, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažič, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Vlatko Čančar, Luka Dončić je pod taktirko svojega selektorja Igorja Kokoškova postala evropski prvak in s tem dosegla največji uspeh slovenskega ekipnega športa. Slovenski košarkarji so s tem dokazali, da se niso ustrašili zgodovinske priložnosti, ampak so tekmo odigrali v stilu največjih zvezdnikov evropske košarke.

Izjava predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca ob prejemu nagrade:
“Na Košarkarski zvezi Slovenije smo izredno ponosni, da je košarkarska reprezentanca prejela prestižno Bloudkovo nagrado. Gre za najvišje športno priznanje v naši državi. Košarkarji in štab reprezentance so dve poletji garali za naslov evropskih prvakov. Nagrada je več kot zaslužena.”

Iz košarkarskih vrst so doslej Bloudkovo nagrado prejeli:

  • Ivo Daneu (1966)
  • AKK Olimpija (1966)
  • Boris Kristančič (1970)
  • Vinko Jelovac (1973)
  • Jure Zdovc (1990)
  • Peter Vilfan (2013)
  • Slovenska košarkarska reprezentanca (2017)