Slovenska košarka z lastno arbitražo ali kako hitro in poceni rešiti spor

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarska zveza Slovenije je na seji Izvršnega odbora dne 23. 10. 2017 potrdila ustanovitev arbitražnega razsodišča za spore v košarki. Po domače povedano: za reševanje sporov slovenskim igralcem, igralkam, trenerjem in trenerkam ter ostalim košarkarskim delavcem ne bo treba več na BAT (Fibino arbitražno sodišče). Pod pogojem, da bodo v svoje pogodbe dodali posebno arbitražno klavzulo (»Vsako nesoglasje, spor ali zahtevek, ki izvira iz te pogodbe ali je v zvezi z njo ali izvira iz kršitve te pogodbe, njenega prenehanja ali neveljavnosti, bosta pogodbeni stranki predložili v reševanje v postopek arbitraže v športu pri ECDR, v skladu s Pravili tega centra o stalni specializirani arbitraži v športu.«). Pravila o stalni arbitraži v športu so dosegljiva TUKAJ.

Cenejše in hitrejše

Arbitražni postopki se bodo vodili v okviru neodvisnega centra za alternativno reševanje sporov ECDR. Na tak način je KZS vsem subjektom znotraj košarke ponudila še tretjoinstitucializirano možnost reševanja sporov, poleg rednih sodišč in Košarkarskega arbitražnega razsodišča v okviru FIBA-e (t.i. BAT-a). Prednosti domačega arbitražnega razsodišča so predvsem v znatno nižjih stroških postopka (približno 50% nižje cene kot na BAT-u), jeziku postopka, ki bo slovenski in tudi hitrosti reševanja sporov.

Slovenija

Izbira razsodišča, ki bo reševala morebitne spore je še zmeraj stvar dogovora med strankama pogodbe (med igralci, klubi, agenti, skratka vsemi deležniki v košarki). Arbitraža torej ni obvezna. Vseeno pa je pričakovati, da bodo za domačo arbitražo odločali predvsem slovenski igralci in klubi, ki imajo že sedaj v svojih pogodbah dogovorjeno reševanje sporov pred BAT-om.

KZS uvaja novost

„Vesel sem, da so našo idejo o hitrem, učinkovitem in cenejšem reševanju sporov znotraj košarke prepoznali vsi deležniki v slovenski košarki, saj je bila odločitev o ustanovitvi domače košarkarske arbitraže sprejeta soglasno. Pričakujem, da bodo tako klubi, igralci, agentje in ostali košarkarski delavci prepoznali arbitražo kot najboljšo izbiro za učinkovito in hitro reševanje morebitnih sporov,“ je ob tem povedal Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije.

Učinkovitost novoustanovljenemu arbitražnemu razsodišču zagotavlja predvsem možnost sankcioniranja igralcev ali klubov v primeru nespoštovanja arbitražnih odločb. V ta namen je namreč KZS spremenila pravilnik o licenciranju.

„KZS je z ustanovitvijo arbitražnega razsodišča svojim članom omogočila hitro, učinkovito in predvsem cenejše reševanje sporov znotraj slovenske košarkarske družine. Istočasno pa to pomeni tudi novo stopnico v razvoju športnega prava v Sloveniji,“ je ob tem dejal odvetnik Blaž Tomažin Bolcar, ki je pred BAT-om zastopal številne slovenske in tuje košarkarje oziroma klube ter bo deloval kot predsednik arbitražnega razsodišča.

Tudi Prepelič

Ustanovitev arbitražnega razsodišča pozdravlja tudi slovenski košarkarski reprezentant Klemen Prepelič, ki je na BAT-u iskal pravico v sporu s turškim Banvitom in ljubljansko Olimpijo. “Reševanje sporov preko arbitraže se je v mojih primerih vedno izkazalo za zelo učinkovito. Poleg tega, da je postopek bistveno hitrejši kot na sodišču, je pomembno tudi to, da lahko zveza v primeru nespoštovanja odločitve arbitraže kaznuje klub, igralca ali agenta. Zdi se mi dobro, da imajo domači klubi in igralci sedaj možnost spore reševati tudi s pomočjo domače arbitraže. Prednost vidim predvsem v stroških in jeziku postopka.”