Slovenke obstale v repasažu, Belgija do zmage v razburljivi končnici

s kategorijo
Novice
.

 Slovenske košarkarice so po porazu proti Belgiji s 67:72 zaključile z nastopi na 37. evropskem prvenstvu. Ene izmed favoritinj letošnjega EuroBasketa so v beograjski Areni unovčile izkušnje in do zmage prišle v dramatični končnici. Slovenke so v primerjavi s premiernim nastopom pred dvema letoma v Pragi tokrat stopile stopnico višje, se iz skupinskega prebile v izločilni del tekmovanja ter prvenstvo končale med 9. in 12. mestom.

Eurobasket, repesaž, 2.7.
BELGIJA : SLOVENIJA 72:67 (53:51, 34:32, 10:20)
Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 15 (6 skokov), Prezelj 11, Seničar, Barič 15 (9 podaj), Jakovina, Rupnik, Lisec 9 (7 skokov), Friškovec 2 (7 skokov), Evans 15 (6 skokov).

Slovenija je tekmo odprla naravnost fantastično. Po nekaj izenačenih minutah je prešla v vodstvo in prvo četrtino zaključila z desetimi točkami prednosti. Od odlični obrambi predvsem na prvi zvezdnici tega EuroBasketa, Emmi Meesseman (povprečje v predtekmovanju 24,3 točk), ki v prvih desetih minutah ni dosegla koša, v prvem polčasu pa zgolj štiri, in natančni igri v napadu so v 13. minuti povedle s 27:12.

Žal se je tu njihova igra sanjska predstava končala. Belgijke so z nekoliko hitrejšo igro prišle do nekaj lahkih košev, uveljavile višino pod obročema, Slovenija na drugi strani pa je zgrešila par odprtih metov in ni znala zaustaviti organizatorke igre Julie Allemand, ki je v prvem polčasu dosegla 16 točk ali skoraj polovico vseh Belgije.

Čeprav je Belgija z delnim izidom 22:5 v sedmih minutah dobila prvi del s 34:32, tekma še zdaleč ni bila odločena. Slovenija je v 26. minuti znova vodila (47:41) in prednost oziroma ravnovesje ohranila vse do konca tekme.

V 33. minuti je vodila s 56:53, manj kot štiri minute pred koncem je bilo 62:59, minuto kasneje prav tako (64:61), 92 sekund pred koncem po prostem metu Nike Barič pa 65:63. Slovenija se je ubranila naslednjega napada, Shante Evans pa je 1:11 do konca na žalost zgrešila met pod košem za štiri točke naskoka.

Belgija je v vodstvo prešla s trojko prve strelke tekme Allemandove 48 sekund pred iztekom časa, nato sta bili pod košem nenatančni Eva Lisec in sicer odlična Teja Oblak, na drugi strani igrišča pa so Belgijke izkoristile napake in darila sodniške trojke ter prišle do zmage, ki jih je popeljala med osem najboljših ekip.