Slovenke na raketni pogon brez praske skozi kvalifikacije za EP

s kategorijo
Novice
.

Slovenske košarkarice so kvalifikacije za junijsko evropsko prvenstvo zaključile s šesto zmago in so s stoodstotnim izkupičkom prepričljivo in zasluženo na vrhu lestvice skupine A. V dvorani Stožice so bile #rakete od Islandk boljše s 96:59. Žreb skupin za evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila španska Valencia in francoski Strasbourg, bo 8. marca.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021
SKUPINA A, 6. KOLO

Sobota, 6. februar 2021
Ljubljana – dvorana Stožice
SLOVENIJA : ISLANDIJA 96:59 (68:45, 44:25, 24:10)
Strelke za Slovenijo: Krošelj 9 (6 podaj), Oblak 13, Prezelj 10 (5 skokov), Seničar 2 (5 skokov), Goršič 7, Barič 6, Jakovina 2 (6 skokov), Rupnik 9, Lisec 20 (5 ukradenih žog), Friškovec 14 (10 skokov in 8 podaj), Trebec, Dautović 4.

Ne glede na to, da so si #rakete vozovnico za nastop na ženskem EuroBasketu dokončno priigrale že s četrtkovo zmago nad Bolgarijo, se je uvodna peterka (Barič, Oblak, Prezelj, Jakovina in Lisec) odločno podala na parket. Slovenke so namreč proti Islandiji želele dokazati svojo premoč in potrditi dejstvo, da so v aktualnih kvalifikacijah ena izmed najboljših reprezentanc.

Slovenke so tekmo znova začele s košema Prezljeve, a so Islandke še uspele izenačiti na 4:4. To pa je bil tudi edini neodločen izid na tekmi. Slovenske #rakete so na krilih Eve Lisec z delnim izidom 12:0 povedle s 16:4 in v podobnem ritmu tudi nadaljevale. Tokrat so bile veliko natančnejše pri metih za tri točke (v prvem polčasu so zadele 9 od 21 poskusov) in prednost je hitro rasla.

Začasni selektor Slavko Duščak je tako že v prvem polčasu priložnost za igro namenil enajsterici košarkaric, devet pa se jih je tudi vpisalo med strelke. Po prvih dvajsetih minutah je semafor kazal izid 44:25.

V drugem polčasu je Slovenkam sicer nekoliko popustila zbranost, poznala se je tudi utrujenost nosilk igre, a to končne zmage seveda ni ogrozilo. Islandkam je nekajkrat sicer uspela serija košev, a so jim #rakete hitro odgovorile z enako mero do končne zmage 96:59.

Priložnost za igro v slovenskem dresu je dobilo vseh 12 košarkaric, 11 pa se jih je vpisalo med strelke. Poleg svojevrstnega ekipnega rekorda – 18 zadetih trojk Slovenije – pa velja izpostaviti dosežek Zale Friškovec, ki je v dobrih 29 minutah za dve podaji zgrešila trojnega dvojčka. Zbrala je 14 točk (trojke 4:9), 10 skokov in osem podaj (indeks 26).

Prva strelka Slovenije je bila znova Eva Lisec, ki je v 20 minutah na parketu dosegla prav toliko točk (met 7:13). Trinajst točk je vknjižila Teja Oblak (trojke 3:5), deset pa Annamaria Prezelj. Po tri trojke sta zadeli še Aleksandra Krošelj (3:6) in Eva Rupnik (3:3).

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2021
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021

Osemintrideseto evropsko prvenstvo bo med 17. in 27. junijem potekalo v španski Valencii in francoskem Strasbourgu. V lov za naslov prvakinj se bo podalo 16 reprezentanc. Žreb skupin bo 8. marca. Slovenske košarkarice bodo na prvenstvu stare celine nastopile tretjič zapored. Leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu leta 2019 pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile deseto mesto.

Slavko Duščak, v.d. selektorja slovenske ženske članske reprezentance:
“Zabeležili smo novo zmago, izpolnili načrt, preživeli zadnjo tekmo brez poškodb in zasluženo osvojili prvo mesto v skupini brez poraza. Reprezentanca raste iz tekme v tekmo, ima pravo energijo in spodbudo iz okolice, tako da si lahko tudi na evropskem prvenstvu obetamo lepe predstave in opazne dosežke.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
“Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge. Zastavljeni cilj pred kvalifikacijami, torej uvrstitev na EP, smo presegle s šestimi zmagami, zdaj pa moramo napredek in izkušnje, ki smo jih pridobile na dveh dosedanjih prvenstvih in kvalifikacijah, unovčiti letos poleti v Španiji ali Franciji.”

Zala Friškovec, slovenska reprezentantka:
“Bile smo malce nezbrane, vendar na koncu je pomembna samo zmaga in nova kljukica. Vse smo zelo ponosne na to, da smo kvalifikacije končale brez poraza in da smo lahko del te reprezentance. Vsa čast vsaki posebej. Verjamem, da bomo kakovost pokazale tudi na evropskem prvenstvu, zato komaj čakam, da se začnejo priprave in nato tekme v Valencii oziroma Strasbourgu.”