Slovenke do 20 let postale zmagovalke divizije B

Rubrika: Ženska košarka

Slovenke do 20 let so si po napeti tekmi priborile prvo mesto v diviziji B in si s tem priigrale nastop na evropskem prvenstvu divizije A. Z izjemno igro v zadnji četrtini (2:17) so dvoboj zaključile z desetimi točkami prednosti. Z doseženimi 15 točkami sta izstopali Anja Dragar in Hana Sambolić, kar 9 skokov pa je prispevala Hana Ivanuša.

NEMČIJA : SLOVENIJA 47:57 (13:9, 15:22, 17:9, 2:17)
Strelke za Slovenijo: Brecelj 4, Čeh 8, Ivanuša 8, S. Sambolić 2, Šrot, Dragar 15, Gbemuotor, Lazarević, Mićunović, H. Sambolić 15, Stavrov 3, Žeks 2

Slovenke do 20 let so se z neverjetno predstavo prebile do najvišje stopničke evropskega prvenstva divizije B in tako slovensko reprezentanco popeljale vse do divizije A. Po izredno napetih prvih treh četrtinah so naše reprezentantke v zadnji na parket stopile še bolj suvereno in povečale prednost. Zadnjo četrtino so tako dobile z delnim rezultatom 2:17. Od nasprotnic so bile boljše v metu za dve točki (32%-48%), podajah (11-13), prostih metih (53%-77%), ukradenih žogah (5-6) in skokih (39-49). Strelsko sta izstopali Hana Sambolić in Anja Dragar, ki sta dosegli vsaka po 15 točk. Pod košom pa se je najbolj izkazala Hana Ivanuša, ki je ekipi priborila 9 skokov.

Slovenska reprezentanca je z borbeno igro dominirala vse od prve tekme skupinskega dela, ko se je pomerila proti Hrvaški. Skupinski del tekmovanja so košarkarice nato končale z le enim porazom – po napeti tekmi so premoč morale priznati Nizozemski. Do finala so se prebile z zmago proti Islandiji in v polfinalu proti Švici.

Slovenke do 20 let so do zdaj na evropskem prvenstvu zaigrale leta 2016, 2017, 2018 in 2022. V divizijo B so izpadle leta 2018, ko so na Madžarskem prvenstvo zaključile na 14. mestu. Slovenska reprezentanca se je nato za višji kakovostni razred potegovala leta 2022. Košarkarice do 20 let so takrat v polfinalu izgubile proti Turčiji in nato prvenstvo zaključile na četrtem mestu.

Gašper Sluga, trener slovenske reprezentance deklet do 20 let:
“Iskrene čestitke dekletom za prikazane igre in osvojeni naslov. Zaslužijo si igranje med elito! Ni bilo najlažje, saj so zaradi poškodb manjkale nekatere nosilke – Mojca Jelenc, Tara Pulevič in Ana Nuša Anžič, na prvenstvu je zbolela še Sophie Gbmuotor, a so ostala dekleta prevzela breme in opravila svoje delo zelo dobro. Ponosen sem na njih in na to, kako smo stopnjevali igre tekom EP-ja ob bučni podpori odličnih navijačev. Ob tej priložnosti gre velika zahvala sodelavcem v štabu – Robi, Željko, Beni, Ula in Tilen so dihali z ekipo in opravili garaško delo, ki ni vidno na daleč, a brez njih danes ne bi imeli zlata okoli vratu. Hkrati pa velika zahvala tudi Košarkarski zvezi Slovenije z direktorjem Mirkom Jurjavčičem na čelu, za zaupanje in vrhunske pogoje, ki smo jih bili deležni. Slovenska ženska košarka ima svetlo prihodnost!”