Sloveniji U20 zlato, Glas MVP

Rubrika: Mlajše selekcije

Slovenska moška reprezentanca do 20 let je na FIBA evropskem prvenstvu v obliki challengerja osvojila turnir in s tem zlato medaljo v Grčiji! Slovenska reprezentanca je osvojila turnir brez enega poraza! V zadnji tekmi so Slovenci porazili Grke z rezultatom 84:63 in s tem osvojili svojo peto zmago. Za najbolj koristnega igralca celotnega turnirja je bil izbran Gregor Glas.

 

Slovenci so svojo zadnjo tekmo na turnirju začeli nekoliko previdno, zato se jim prva četrtina proti grškemu nasprotniku ni ravno posrečila in Grki so po prvih desetih minutah vodili z 20:13. Nato pa so naši reprezentanti prestavili v višjo prestavo, predvsem v obrambi, kjer so delovali veliko bolj gibljivo kot v prvi četrtini, s tem pa jim je stekla tudi kombinatorna igra v napadu, po kateri je bila Slovenija prepoznavna skozi celoten turnir. Rezultat je bil takoj viden, saj so igralci Slovenije drugo četrtino dobili kar s 16 točkami prednosti in tako na polčas odšli pri rezultatu 37:28 za Slovenijo. V drugem polčasu so Grki v prvih treh minutah tretje četrtine nekoliko zapretili, a je slovenski stroj potem spet začel mleti z atraktivno igro v napadu in z odličnimi obrambnimi rotacijami. Ob koncu tretje četrtine je prednost Slovenije zrasla na 17 točk in v zadnji četrtini smo bili nato priča kontrolirani igri naše reprezentance, ki je kljub temu prednost na koncu še povečala in se veselila zmage s 84:63, ter s tem 1. mesta na turnirju v Heraklionu.

Grčija – SLOVENIJA 63:84 (20:13, 8:24, 15:23, 20:24)
Slovenija: Radović 15 (10 sk), Ščuka 9 (5 sk), Prepelič 11 (2 sk), Glas 14 (5 sk), Nemanič, Stavrov 12 (4 sk, 3 as), Duščak 9 (14 as), Šikanič 9 (3 sk, 2 as), Kmetič 2, Jurkovič 2, Kmetič 1.

Tudi na zadnji tekmi prvenstva je našo reprezentanco odlikovala kolektivna igra, danes pa so izstopali Rok Radović s 15 točkami in 10 skoki ter nekaj atraktivnimi potezami, Luka Ščuka z nekaj lepimi zabijanji in blokadami ter Dan Duščak s fenomenalnimi 14 podajami. Najbolj koristen igralec celotnega turnirja pa je postal Gregor Glas, ki je tudi danes dosegel 12 točk.