Slovenija za polfinale proti Kanadi, tekma bo v sredo

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji tekmi skupinskega dela na Okinavi doživela poraz 71:100 proti Nemčiji. V Manilo se tako seli z drugega mesta in se bo v sredinem četrtfinalu pomerila proti Kanadi.

Drugi del, 2. krog, 3.9.
Nemčija – Slovenija 100:71
Slovenija: Nikolić 7 K. Prepelič 12, Tobey 4, Hrovat 4, Dimec 9, Dragić 5, B. Prepelič 4, Čebašek 3, Dončić 23.

Slovenija, ki je četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, bo na Filipinih lovila svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem in se na koncu zadovoljila z uvrstitvijo med 9. in 16. mestom. Leta 2010 je igrala v Turčiji in osvojila osmo mesto, v Španiji leta 2014 pa je bila sedma.

Po osvojenem drugem mestu v skupini se bo #mojtim v sredinem četrtfinalu pomeril proti zmagovalcem skupine L, reprezentanci Kanade. Zmagovalci naše skupine Nemci se bodo pomerili z Latvijci, ki so v Džakarti osvojili drugo mesto.

Kljub veliki želji Jaka Blažič tudi proti Nemcem še ni mogel pomagati soigralcem. Bolečine v hrbtu ga namreč še ovirajo, tako da je ekipo še tretjič zapored spodbujal s klopi. V prvi postavi Slovencev pa ni bilo presenečenj. Tekmo so začeli Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Luka Dončić, Bine Prepelič in Mike Tobey.

Prvi polčas je imel dva popolnoma različna obraza. Uvodnih deset minut so odlično odigrali Slovenci. Nadaljevali so, kjer so ostali na petkovi tekmi proti Avstraliji. Z agresivno obrambo so Nemcem povzročali veliko težav, hitro povedli in prednost višali iz minute v minuto. Najvišja je znašala prav ob izteku prve četrtine, ko je bilo po trojki Klemna Prepeliča 25:11.

Začetek drugega dela ni bil najboljši. Slovenski košarkarji so hitro izgubili dve žogi in Nemci so začutili svojo priložnost. Po vodstvu #mojtim 32:23 pa se je varovancem selektorja Sekulića ustavilo v napadu. Nekaj žog se je skotalilo iz samega obroča, prav tako igra v obrambi ni bila več tako čvrsta. Prednost se je začela hitro topiti in minuto do izteka prvega polčasa so nemški košarkarji po začetnih 2:0 znova povedli (36:34). Na odmor so odšli s prednostjo štirih točk.

Kot že na nekaterih minulih tekmah, so se Nemci po prihodu iz slačilnice dobesedno razleteli po igrišču. Roko na srce pa so jim to s slabšo igro dovoljevali tudi Slovenci. V obrambi so puščali ogromno prostora, v napadu niso mogli zadeti in po dobrih šestih minutah je bilo že visokih 61:44 za nemško izbrano vrsto. Blestela je naveza Schroder – Wagner, ki je skupaj s soigralci pokazala, zakaj jo strokovnjaki uvrščajo med glavne favorite za najvišja mesta. Zmagovalec je bil tako pravzaprav odločen že veliko pred zaključkom tekme. Nemci so jo namreč mirno in brez težav pripeljali do končnih 100:71.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
”Tekmo smo dobro začeli, a smo nato hitro izgubili fokus in od tu naprej je šlo vse le še navzdol. Preveč smo se ukvarjali z zadevami, na katere nimamo vpliva. Visok poraz boli, a če se bomo iz njega kaj naučili in bili bolj motivirani na naslednji tekmi, je lahko tudi pozitiven. Zaupam fantom in verjamem, da bodo na naslednji tekmi zbrani vseh 40 minut. Kanada velja za enega od favoritov SP. Kar nam je namenjeno, moramo sprejeti. Bodimo optimisti. Zdaj vsi začenjamo z ničle. Zavedamo se, da je četrtfinale najbolj pomembna tekma na prvenstvu. Časa za pripravo je malo in takoj bomo zavihali rokave.”

Mike Tobey, slovenski reprezentant:
”To ni bila naša najboljša tekma. Po dobrem štartu smo postali preveč nervozni in se praktično sami izločili iz igre za zmago. Ta poraz moramo vzeti kot dobro šolo in motivirano igrati naslednje tekme. Vemo, da smo v četrtfinalu in da moramo do konca odigrati še tri dobre predstave.”

Zoran Dragić, slovenski reprezentant:
”Kot vsako tekmo tukaj smo tudi to dobro odprli, a po prvih menjavah je naš voz krenil navzdol. Nemci so začeli zadevati, mi pa nismo bili pravi. Predvsem v napadu nismo imeli svojega večera. Tudi drugi polčas smo slabo odprli, Nemčija je hitro povedla z visoko prednostjo in tedaj so naše glave že odplavale proti Manili. Tam moramo pokazati svoj pravi obraz.”

V ponedeljek je na prvenstvu prost dan, ki ga bodo ekipe iz Okinave in Džakarte izkoristile za selitev na prizorišče zaključnih bojev v Manilo. Prva dva četrtfinalna obračuna sta v Mall of Asia Areni na sporedu v torek, 5. septembra.

Ob 10.45 uri po slovenskem času se bosta pomerili reprezentanci Litve in Srbije, ob 14.40 uri pa še reprezentanci Italije in Združenih držav Amerike. #mojtim četrtfinalni dvoboj proti Kanadi čaka v sredo, 6. septembra ob 14.30 uri. Isti dan se bosta ob 10.45 uri srečali še Nemčija in Latvija.

Poražence četrtfinalnih obračunov v četrtek, 7. septembra čakata tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta, v petek, 8. septembra pa sta na sporedu polfinalna dvoboja 19. svetovnega prvenstva. V soboto, 9. septembra bomo priča končnemu razpletu za peto in sedmo mesto, vrhunec letošnjega košarkarska spektakla v Aziji pa bo v nedeljo, 10. septembra. Ob 10.30 uri po slovenskem času se bo začela tekma za tretje mesto, veliki finale pa bo na sporedu ob 14.40 uri.