Slovenija s fanatično borbo do prve zmage v Nišu

s kategorijo
Novice
.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je zabeležila prvo zmago na evropskem prvenstvu v Nišu. Navkljub odsotnosti najvišje igralke Eve Lisec, ki se je poškodovala ob porazu na prvi tekmi z Madžarsko, so premagale Turčijo z 62:55. Z zmago ostajajo v igri celo za prvo mesto skupine C (ob ugodnem razpletu preostalih tekem v skupini), napredovanje v Beograd pa so si že zagotovile. Neposredno v četrtfinale pelje prvo mesto po skupinskem delu, drugo in tretjeuvrščeni ekipi pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Eurobasket, redni del, skupina C, 2. krog, 28.6.
SLOVENIJA – Turčija 62:55 (46:47, 30:29, 14:14)
Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 18, Prezelj 13 (4 skoki), Seničar 2, Goršič, Barič 9 (5 skokov in 12 podaj), Jakovina 7, Friškovec 3 (7 skokov), Evans 10 (6 skokov).

Zmaga Slovenije nad Turčijo je nov zgodovinski trenutek za slovensko žensko košarko. Slovenija namreč šele drugič nastopa na evropskem prvenstvu, na prvem pred dvema letoma pa je zabeležila le zmago proti Grčiji. Tokrat je premagala šesto reprezentanco na svetu po lestvici FIBA in pred ženskim EuroBasketom prve favoritinje skupine v Nišu, ki so tako doživele že drugi poraz v dveh dneh.

Uspeh ima še dodatno težo, saj je Slovenija nastopila močno oslabljena. Manjkala je najvišja igralka, 192 centimetrov visoka Eva Lisec, ki se je poškodovala v četrtek proti Madžarkam. Njen nastop je visel v zraku vse do zadnjega trenutka. Zdravniški pregledi niso razkrili nobene hujše poškodbe mečne mišice leve noge, vendar pa so bile bolečine prehude, da bi lahko Liščeva stopila na parket.

Slovenke so ob podpori približno 300 slovenskih navijačev na tribunah dvorane Čair pokazale veliko srčnosti, borbenosti, predvsem pa hrabrosti in zbranosti. S čvrsto igro so zaustavile turške napade in nadoknadile zaostanek več kot petih centimetrov v povprečju (179,3 cm – 184,5 cm), s preudarno igro v napadu pa so Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Shante Evans (10 točk, 6 skokov), Nika Barič in ostale izbranke selektorja Damirja Grgića držale ravnovesje na semaforju.

Prvo četrtina je bila izenačena, v 18. minuti je imela Slovenija osem točk prednosti (28:20), na odmoru med polčasoma le še eno. Turkinje so do najvišjega vodstva prišle na začetku drugega dela (44:37), a zgolj za kratek čas, saj so se punce vrnile v vodstvo z delnim izidom 9:0.

Odločitev o zmagovalkah je padla v zadnji četrtini, v kateri so Turkinje dosegle le osem točk. Nazadnje so vodile v 35. minuti z 51:50. Nika Barič (9 točk, 12 podaj) je zadela za 52:51, prva strelka tekme Teja Oblak (18 točk, met 7:17) je s košem in dodatnim prostim metom poskrbela za 56:51 (2:47 do konca tekme), ista igralka pa je minuto kasneje zadela še dva prosta meta za 59:53. Zasluženo zmago je s trojko v zadnjih sekundah potrdila Annamaria Prezelj (13 točk, 4 skoke, trojke 3:4).