Slovenija proti Hrvaški začenja kvalifikacije za OI, jasno, kjer bomo lahko gledali prenos

Rubrika: Reprezentanca
S tekmama med Egiptom in Dominikansko republiko (16.30) ter Slovenijo in Hrvaško (20.00) se v torek v Pireju začenja olimpijski kvalifikacijski turnir, na katerem bo slovenska reprezentanca lovila drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre. Prenos na Šport TV.
Kvalifikacije za OI:

2.7.
Slovenija – Hrvaška (20.00)

#mojtim bo torej drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre med 2. in 7. julijem lovil v grškem Pireju. Kvalifikacijski turnirji bodo sicer potekali še v španski Valenciji, latvijski Rigi in portoriškem San Juanu. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Slovenska reprezentanca je s čarterskim poletom v nedeljskih popoldanskih urah prispela v Atene ter zvečer v odličnem vzdušju opravila prvi trening v kultni dvorani Miru in prijateljstva v pristaniškem mestecu Pireju. Na prizorišču olimpijskega kvalifikacijskega turnirja jo nov trening čaka v ponedeljek popoldan. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića bodo s treningom končali dovolj zgodaj, da bodo zvečer lahko spremljali zgodovinski nogometni obračun Slovencev proti Portugalcem.

Uvodni slovenski tekmec na turnirju v Pireju bo stari znanec Hrvaška. Tekmeca imata bogato zgodovino medsebojnih dvobojev. Odigrala sta jih kar osemintrideset, vsaka reprezentanca pa je zabeležila devetnajst zmag. V zadnjih letih so bili kot po pravilu uspešnejši Slovenci in želja vseh je, da se ta tradicija nadaljuje tudi v torek zvečer. Razumljivo pa se v boj za olimpijsko vozovnico tudi Hrvati podajajo z visokimi pričakovanji. Sestavili so izjemno homogeno ekipo, ki bo zelo nevaren nasprotnik.

Grški organizatorji so za tekmo prodali okoli 3500 vstopnic. Na tribunah naj bi bilo kar precej slovenskih navijačev, tisti nevtralni pa si želijo na delu videti predvsem Luko Dončića. Sicer za turnir vlada izjemno zanimanje, po napovedih pa naj bi tekme domače grške reprezentance potekale v glasnem vzdušju pred polnimi tribunami.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Reprezentanca Hrvaške igra precej bolje, kot je igrala v zadnjem času. V to smo se lahko prepričali tudi ob spremljanju njihovih pripravljalnih tekem. Predvsem mi je padlo v oko to, da so zelo povezani in igralci točno vedo, kaj hočejo. Vloge v ekipi imajo jasno razdeljene, hkrati pa imajo tudi zelo kakovostne posameznike. V prvi vrsti odlični Hezonja, pod obročem dominirata Zubac in Šarić, izdatno pomoč pa jim predstavlja Smith.”

Luka Ščuka, slovenski reprezentant:
“Zelo vesel in počaščen sem, da sem si izboril mesto v ekipi za te olimpijske kvalifikacije. To mi pomeni res veliko in je vsekakor še dodatna vzpodbuda na moji košarkarski poti. S soigralci smo zelo povezani in za nami so dobre priprave. Želimo si štirih zmag in vozovnico za olimpijske igre. Že na prvi tekmi proti Hrvatom moramo pokazati agresivno obrambo in tako verjamem uspešno začeti turnir.”

Po sredinem dnevu premora, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, se bo slovenska zasedba v četrtek ob 16.30 uri po slovenskem času pomerila še z Novo Zelandijo.  V primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini bo #mojtim nadaljeval z nastopi v polfinalu.

Polfinalna obračuna sledita v soboto, 6. julija (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija pa je na sporedu še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V GRČIJI

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.

Vse dvoboje si boste lahko z neposrednimi prenosi ogledali ekskluzivno na Šport TV, ob slovenskih tekmah pa bo na sporedu tudi bogat studijski program, kjer bodo svoj pogled na dogajanje predstavili Peter Vilfan in drugi zanimivi gostje. Na prvi slovenski športni televiziji si boste lahko ob prenosih tekem iz dvorane Miru in prijateljstva lahko ogledali tudi najbolj zanimive dvoboje iz preostalih treh kvalifikacijskih turnirjev.