Slovenija poražena iz Turčije, Friškovec 27

Rubrika: Ženska košarka

Košarkarice Slovenije so tudi drugi kvalifikacijski cikel za evropsko prvenstvo 2023, ki ga bo organizirala Slovenija skupaj z Izraelom, končale s polovičnim izkupičkom. Po zmagi v četrtek na Poljskem so v Mersinu klonile proti neporaženi Turčiji s 74:80. Zadnji cikel kvalifikacij bo na sporedu februarja prihodnje leto. Slovenke čakata domači tekmi proti Albaniji in Poljski. Na junijskem evropskem prvenstvu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostiteljici na EuroBasket neposredno že uvrščeni, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023
SKUPINA D, 4. KOLO

Nedelja, 27. november 2022
Mersin – Športna dvorana Servet Tazegul
TURČIJA : SLOVENIJA 80:74 (62:57, 43:37, 26:18)

Strelke za Slovenijo: Lisec 13, Oblak 7 (7 skokov in 14 podaj), Cvijanovič, Krošelj 7, Seničar  2 (7 skokov), Jakovina 11, Friškovec 27 (7 skokov in 5 podaj), Jelenc, Sivka 7, Debeljak.

Slovenski selektor Georgios Dikaioulakos je v postavi za tekmo s Turčijo naredil dve spremembi. Namesto Rebeke Abramovič in Blaže Čeh, ki kot edini priložnosti za igro nista dobili že na Poljskem, sta dres oblekli Eva Rupnik in Gala Kramžar. Na uvodu pa je na parket postal enako zasedbo. V boj s Turkinjami so se podale Teja Oblak, Zala Friškovec, Ajša Sivka, Eva Lisec in Mojca Jelenc.

Za razliko od tekme lani novembra na Kodeljevem (62:78) so imele Slovenke danes precej več možnosti za uspeh. Sicer so večji del tekme zaostajale, v 34. minuti že z 58:71, a ko so se razigrale tudi najizkušenejše igralke v zasedbi grškega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa, je bila tekma tesna vse do konca.

Razpoloženi Zali Friškovec, ki je bila s 27 točkami in metom 7:9 za tri točke prva strelka srečanja, se je najprej pridružila Eva Lisec (13 točk), trojko za znižanje na 64:71 pa je zadela še Teja Oblak (7 točk, met 3:10), ki je imela 14 podaj.

Ko se je Slovenija približala na 66:71, je peto osebno napako dobila Eva Lisec, pri zaostanku 69:73 tri minute pred koncem pa je vmes posegla tudi sodniška naveza, ki je domačim igralkam v 40 minutah dosodila zgolj 14 osebnih napak (Sloveniji 24) in, ki je v zaključku tekme s kar nekaj odločitvami navdušila 5500 domačih gledalcev.

Zala Friškovec je tekmo končala s statističnim indeksom 38. Met iz igre je bil 10:13, ob tem pa je zbrala še sedem skokov, pet podaj, dve ukradeni žogi in blokado.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
”Zadovoljen sem s pristopom igralk, saj so se borile celo tekmo, žal pa ne morem biti zadovoljen z razpletom tekme, saj nam je v odločilnih trenutkih zmanjkalo izkušenj. Prav tako nismo znali zaustaviti njihove najnevarnejše igralke Teaire McCowan. Navsezadnje imamo v ekipi le tri igralke iz Evrolige in dve zelo mladi košarkarici. V tem tednu sem videl napredek v igri, predvsem pa v pristopu igralk do dresa z državnim grbom. Vse imajo željo, da z reprezentanco naredijo odmeven rezultat. Še naprej bomo gradili to kemijo v ekipi in zmagovalno miselnost, ki nam bosta pomagali do novih zmag februarja in junija prihodnje leto na evropskem prvenstvo v Ljubljani.”

Ajša Sivka, slovenska reprezentantka
”Prvič v življenju sem igrala pred tako množico gledalcev in vzdušje je bilo res super. Želim si, da bi tudi mi v Sloveniji med evropskim prvenstvom doživeli nekaj podobnega. Žal se nam na parketu ni izšlo, saj smo naredile preveč napak v fazi branjenja in v odločilnih trenutkih. Vseeno sem zelo zadovoljna s tem tednom, ki sem ga kot novinka preživela z najboljšimi slovenskimi igralkami. Lepo so me sprejele, trdo smo delale na treningih in mislim, da je napredek opazen. Zmagale bomo pa na naslednjih tekmah.”

Tina Jakovina, slovenska reprezentantka
” Borile smo se vseh 40 minut, a vsakič, ko smo se približale tekmicam, so nam te spet ušle. Tako je bilo tudi v zaključku tekme. Veliko smo se naučile in te izkušnje nam bodo zagotovo pomagale na naslednjih tekmah v kvalifikacijah in nato na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Cel teden bi ocenila za zelo pozitivnega in dobrodošlega, saj smo na dobro trenirale, pokazale velik napredek in tekme uspešno izkoristile za uigravanje.”

Že dan po dvoboju v Mersinu se slovenske košarkarice in strokovni štab podajajo nazaj v svoje klubske sredine. #rakete se bodo znova zbrale februarja prihodnje leto, ko bo na sporedu še zadnji cikel kvalifikacij za nastop na ženskem EuroBasketu. Slovenke čakata dve domači tekmi, in sicer 9. februarja proti Albaniji in 12. februarja proti Poljski.