SLOVENIJA IMA BRONASTO KOLAJNO ZLATEGA SIJAJA!

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Slovenskim mladincem je uspel veliki met! Reprezentanca U18 je osvojila bronasto kolajno. To ji je uspelo po epski in zelo prepričljivi zmagi proti Grčiji (57:81), ki kot domačin ostaja brez odličja, Slovenija pa ga ima.

Z 20 točkami se je izkazal Gregor Glas, novo izjemno tekmo je odigral Žiga Samar (8 točk, 10 skokov, 12 podaj). Maj Dušanič je tekmo sklenil z dvojnim dvojčkom (18 točk, 12 skokov). S to zmago so naši igralci vrnili milo za drago domačinom, ki so bili v predtekmovanju boljši s kar 72:54!

Za zlato se bosta udarila Španija in Turčija.

Domačin pokleknil

Grki so nocoj držali korak s Slovenijo v prvem polčasu, ker naši zasedbi ni stekel met. V nadaljevanju so se naši igralci razleteli – v 2. polčasu so dosegli več kot 50 točk, polčas je presenetljivo dobila Grčija, rezultat pa tak, da spominja na izid po prvi četrtini – 27:26.

Posnetek tekme:

Bravo in hvala!

Na tem mestu iskrene čestitke vsem igralcem, stroki, spremljevalnem osebju, klubov, ki so pomagali vzgojiti te igralce, ter Košarkarski zvezi. Poklon in hvala vsem navijačem doma in v Grčiji!

Pot do odličja

Slovenija je na poti do brona v predtekmovanju zabeležila zmago (Latvija) in poraza (Francija in Grčija). V izločilnih bojih so varovanci selektorja Petra Markovinoviča ugnali Nizozemsko in Veliko Britanijo ter Grčijo, klonili so le proti Turčiji. Še enkrat se je izkazalo tisto, na kar je opozarjal selektor Markovinovič pred tekmo z Nizozemsko – prvenstvo se z izločilnimi boji šele začenja! Verjel je on, v to pa prepričal vse okoli sebe in skupaj so uspeli!

EP U18, tekma za 3. mesto, 4.8.
Grčija – SLOVENIJA 57:81 (14:12: 13:14, 16:20, 14:35)
Slovenija: Dušanič 18 (12 skokov), Glas 20, Nemanič 17, Prepelič 6(14 skokov), Samar 8 (10 skokov, 12 podaj), Malovčič 4, Stavrov 5, Vrečko 2.

Slovenska ekipa U18 na EP:

Slovenska stroka na EP:

Slovenske košarkarske kolajne v A diviziji:

Zadnjo kolajno na evropskem tekmovanju je Slovenija osvojila leta 2017, ko je v Turčiji postala evropski članski prvak. Reprezentanco je vodil Igor Kokoškov.

Zadnje odličje mlajših selekcij datira v leto 2006, ko je Slovenija U20 pod taktirko selektorja Mira Alilovića osvojila bron.

Dve leti poprej Slovenija U20 pod taktirko Ivana Sunare postala evropski prvak na EP na Češkem.

Zadnja kolajna mladincev je bila osvojena leta 2002 na EP v Nemčiji, po tesnem porazu s Hrvaško (72:74) je Slovenija domov prinesla srebro, ekipo je vodil Memi Bečirovič.

Leta 2000 je bila Slovenija evropski prvak U20 v Makedoniji, dve leti poprej pa je bila srebrna v kategoriji U22 v Italiji, pod oba uspeha se je podpisal trener Zoran Martič.